Sähkösopimukset

Pörssisähkö
Pörssisähkösopimus on joustava sopimus, jossa sähkön hinta markkinatilanteen mukaan. Pörssisähkösopimuksessa on tyypillisesti kiinteä kuukausittainen perusmaksu ja Nord Pool- sähköpörssin mukaan laskettu tuntihinta. Tämä sopimustyyppi mahdollistaa sähkön hinnan seuraamisen ja kulutuksen ajoittamisen halvimpiin tunteihin.
Kiinteä sähkösopimus
Kiinteä sähkösopimus tarkoittaa, että sähkön hinta on lukittu koko sopimuskauden ajaksi. Kiinteähintaiset sopimukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia. Kiinteä sähkösopimus sopii erityisesti niille, jotka haluavat varmuutta sähkön hinnasta eivätkä halua seurata sähkömarkkinoiden hintavaihteluita.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus on yleensä 1-3 vuotta voimassa oleva sähkösopimus, jonka aikana sähkön hinta pysyy samana. Sopimuskauden päätyttyä sopimus muuttuu usein automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi, jolloin sähkön hinta voi muuttua. Määräaikaisen sopimuksen etuna on hinnan vakaus, mutta toisaalta sähkön kilpailutus ja sopimuksen vaihto kesken sopimuskauden ei ole mahdollista ilman irtisanomismaksua.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus jatkuu automaattisesti ilman määräaikaa, ja sen voi irtisanoa milloin tahansa. Sähkön hinta tässä sopimuksessa voi olla kiinteä tai seurata markkinahintoja. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarjoaa joustavuutta ja mahdollisuuden vaihtaa sähkönmyyjää, jos parempi tarjous tulee vastaan.
Vihreä sähkö
Vihreän sähkön sopimukset ovat yleistyneet, kun yhä useammat kuluttajat haluavat tukea uusiutuvaa energiantuotantoa. Vihreän sähkön sopimusten taustalla on yleensä tuuli-, aurinko- tai vesivoimalla tuotettu sähkö. Nämä sopimukset voivat olla määräaikaisia, toistaiseksi voimassa olevia tai pörssisähkösopimuksia.
Yrityssähkö
Yrityssähkö on tarkoitettu yrityksille ja yhteisöille. Yrityssähkösopimukset voivat olla joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, ja niissä voidaan ottaa huomioon yrityksen erityistarpeet ja -toiveet. Yrityssähkösopimuksissa on usein tarjolla lisäpalveluita, kuten energianhallintapalvelut.
Usein kysyttyä
Miten sähkösopimus tehdään?
Sähkösopimus tehdään valitsemalla ensin sopiva sähkönmyyjä ja sopimustyyppi. Vertailu kannattaa tehdä huolellisesti, sillä sopimusehdot ja hinnat vaihtelevat eri myyjien välillä. Sähkösopimuksen tekeminen on yleensä mahdollista tehdä sähkönmyyjän verkkosivuilla tai puhelimitse.
Sopimuksen tekemiseen tarvitaan yleensä henkilötunnus tai yrityksen Y-tunnus ja osoitetiedot.
Miten vanha sähkösopimus irtisanotaan?
Jos haluat vaihtaa sähkönmyyjää, uusi myyjä hoitaa yleensä vanhan sopimuksen irtisanomisen puolestasi. Tarkista kuitenkin aina uuden myyjän kanssa, kuuluuko irtisanominen heidän palveluihinsa. Jos haluat irtisanoa sähkösopimuksen itse, se on yleensä mahdollista tehdä sähkönmyyjän verkkosivuilla tai puhelimitse.
Huomioithan että määräaikaisen sopimuksen irtisanominen ennen sopimuskauden päättymistä voi aiheuttaa irtisanomismaksuja.
Voiko olla ilman sähkösopimusta?
Ilman sähkösopimusta on ei voi asua, sillä lämmitys toimii yleensä sähköllä ja suurin osa ruuasta on jääkaapissa, joka ei toimi ilman sähköä. Lisäksi puhelimeen ei saa virtaa. Luultavasti sähköyhtiö katkaisee sähköt aika nopeasti jos jätät laskun maksamatta. Suosittelemme pörssisähkösopimusta. Muutaman euron perusmaksun lopullinen sähkölaskusi hinta riippuu ainoastaan käytöstäsi. Tsekkaathan sähkön säästövinkkimme artikkelit-osiosta.