Halvin pörssisähkö – Vertaa sopimusten marginaalit

Halvin pörssisähkö etsinnässä? Tulit oikeaan paikkaan. Pörssisähkösopimuksessa käytettävän sähkön hinta hinnoitellaan tunneittain kansainvälisessä Nordpool-sähköpörssissä.

Muissa pohjoismaissa pörssisähkösopimus on yksi suosituimmista sopimusvaihtoehdoista, esimerkiksi Ruotsissa 54% ja Norjassa peräti 96% kuluttajista valitsee sähkösopimuksia kilpailuttaessaan pörssisähkön.

0,42snt / kWh + Spot

Mistä löytyy halvin pörssisähkösopimus?

Halvin pörssisähkösopimus löytyy alla olevasta hintavertailusta. Pörssisähkösopimus on pidemmällä aikavälillä aina keskimäärin halvin vaihtoehto.

HALVIN MARGINAALI
Hehku Energia Logo

Hehku Energia Pörssi

Kuukausittainen perusmaksu: 1,90€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa 
0,42snt / kWh + Spot
Nordic Green Energy

NGE Ilmasto pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 3,99€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa 
0,45snt / kWh + Spot
Fortum

Fortum Tarkka pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 4,90€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,59snt / kWh + Spot
Väre

Väre pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 4,95€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,72snt / kWh + Spot

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö, joka tunnetaan myös markkinahintaisena sähkönä, on sähkön hinnoittelumalli, jossa sähkön hinta vaihtelee sähköpörssin hintojen mukaan. Tässä mallissa kuluttajan maksama sähkön hinta seuraa sähkömarkkinoiden hintoja, jotka voivat vaihdella tunneittain. Pörssisähkön hintaan vaikuttavat tekijät ovat moninaiset, mukaan lukien kysyntä ja tarjonta, tuotantokustannukset, sääolosuhteet ja poliittiset päätökset.

Pörssisähkön hinnoittelu – Miten pörssisähkö toimii?

Pörssisähkö tarkoittaa sähkön hankintaa sähköpörssistä, jossa sähkön hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella. Sähköpörssit ovat avoimia markkinapaikkoja, joilla sähkön tuottajat ja ostajat voivat tehdä kauppaa.

Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Pörssisähkön hinnoittelussa noudatetaan spot-hinnoittelua, joka perustuu sähköpörssin määrittelemiin tuntihintoihin. Spot-hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella. Tämän lisäksi pörssisähkösopimuksen hintaan vaikuttavat myös sähkön siirtohinta, sähkövero sekä muut mahdolliset maksut.

Pörssisähkön hinta voi vaihdella huomattavasti eri aikoina päivästä, viikosta ja vuodesta riippuen. Esimerkiksi sähkön kysyntä on Suomessa suurinta kylminä talviaamuina, jolloin hinta voi nousta korkeaksi. Vastaavasti aurinkoisina ja tuulisina päivinä, kun uusiutuvan energian tuotanto on suurta, edullinen sähkö on yleinen.

Jotkut sähköntarjoajat, kuten Fortum, tarjoavat lisäpalveluina hintatakuita, millä voit lukita pörssisähkön hinnan tietylle ajanjaksolle. Hintatakuu vähentää hintariskiä joka sisältyy halvimpiinkin pörssisähkösopimuksiin.

Nordpool-sähköpörssi

Nordpool-sähköpörssi on pohjoismaiden ja Baltian pörssisähkösopimusten perusta, jossa sähkön tuntihinnat määrittyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssissä sähkönmyyjät eli tuottajat ja sähkönostajat eli myyntiyhtiöt sopivat sähkön hinnat jokaiselle tunnille, jolloin hinta on ajantasainen ja markkinoiden mukainen.

Sähköpörssit ovat tärkeitä toimijoita energiamarkkinoilla sillä ne mahdollistavat sähkön hinnan jouston markkinatilanteen mukaan. Ne edistävät myös kilpailua ja tehokkuutta sähkömarkkinoilla.

  1. Vuorokausitasolla: Sähkön hintaan vaikuttaa kysynnän vaihtelu eri aikoina päivästä. Iltaisin sähkön käyttö on huipussaan, jolloin hinnat nousevat. Öisin taas sähkön kysyntä on pienempää ja pörssihinta edullisempi.
  2. Vuositasolla: Ilmasto ja sääolosuhteet ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat sähkön hinnanmuutoksiin. Esimerkiksi pakkaspäivinä sähkölämmityksen kysyntä kasvaa, mikä johtaa sähkön hinnan nousuun.
  3. Laajemmassa kuvassa niin inflaatio, Suomen käymä energiakauppa kuin maailmanpolitiikka vaikuttavat pörssisähkön hintaan.

Sähköyhtiöt pyrkivät arvioimaan sähkön hintakehitystä ja hinnoittelemaan määräaikaiset sähkösopimukset sen mukaisesti. Pörssisähkösopimuksen valitseva asiakas kantaa itse riskin sähkön hinnan noususta, mutta hyötyy myös hinnanlaskuista.

Pörssisähkö – miten sen hinta muodostuu?

Pörssisähkösopimuksissa maksat kuukausittaisen perusmaksun lisäksi energiahinnan.  Perusmaksu on tällä hetkellä 4,5 ja 6 euron välillä suurimmalla osalla sähköyhtiöstä. Energiahintaosuus taas lasketaan sähkönkulutuksen ja vastaava sähköpörssin spot-hinnan perusteella. Näiden lisäksi hintaan kuuluu marginaali per kwh ja arvonlisävero.

Etsi halvin pörssisähkön marginaali – hinnat eroavat sähköyhtiöiden välillä myös pörssisähkössä

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja se perustuu tarjontaan ja kysyntään sähkömarkkinoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja maksaa sähköstä hinnan, joka vastaa sen hetkistä markkinahintaa. Pörssisähkön marginaali viittaa siihen hintaeroon, jonka sähkönmyyjä lisää pörssin hinnan päälle kattaakseen omia kulujaan ja ansaitakseen voittoa. Tämä marginaali voi vaihdella eri sähkönmyyjien välillä. Marginaali kattaa yleensä sähkönmyyjän hallinnointikustannukset, asiakaspalvelun, laskutuksen ja mahdolliset muut palvelut, joita sähkönmyyjä tarjoaa.

Mistä halvin pörssisähkö? Edullisin pörssisähkö löytyy vertailemalla

Edullisinta pörssisähköä  etsiessäsi apuun tulee vertailusivustot, kuten sähkösopimukset.com. Vaikka hintaerot vaikuttavat nimellisiltä yhtiöiden välillä, muutama sentti per kwh-hinnan erossa voi vaikuttaa laskuusi jopa muutama sata euroa vuodessa. Tutki myös mitä muita etuja sähköyhtiöt tarjoavat, jotta valitsemasi pörssisähkösopimus on kaikin puolin edullisin.

Pörssisähkösopimus yritykselle

Pörssisähkösopimuksen yritykselle löydät meidän avullamme. Juuri nyt paras pörssisähkö yritykselle on Fortum Tarkka. Fortumilta löytyy myös tämän hetken edullisin määräaikainen sähkösopimus yritykselle, Fortum Varma.

Kannattaako pörssisähkö 2024?

Tällä hetkellä pörssisähkö kannattaa.  Pörssisähkön hinta on nyt matala ja sähköyhtiöt eivät ole laskeneet määräaikaisten sähkösopimusten hintaa samalla tahdilla, jotta suosittelisimme sitä. Jos kuitenkin arvioit, että sähkön hinta ampaisee kovaan nousuun kuten viime vuoden syksyllä, voi määräaikainen sähkösopimus olla hyvä valinta.  Silloin sinulla on kiinteähintainen sähkösopimus tietyksi määräajaksi. Pörssisähkö kannattaa jos haluat aktiivisesti kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen.

Pörssisähkö vai kiinteä 2024?

Kumman valitset, pörssisähkön vai kiinteän sähkösopimus vuonna 2024? Sähkön hinta vaihtelee koko ajan. Pitkässä juoksussa pörssisähkösopimus on ollut edullisempi. Jos tosin et kaipaa lisästressiä arkeesi hintaheiluhteluista, eikä sinulla ole aikaa tarkkailla tai kiinnostusta optimoida sähkönkulutustasi pörssisähkön mukaan, valitse silloin kiinteä sähkösopimus. Silloin lukitset saman kwh-hinnan vuodeksi tai kahdeksi. Halpa pörssisähkösopimus on kuitenkin  yleensä pitkällä aikavälillä halvempi

Kenelle pörssisähkösopimukset eivät sovi?

Pörssisähkösopimukset eivät sovi sinulle, jos kyttääminen kyllästyttää sekä haluat lukita saman hinnan vuodeksi tai kahdeksi. Valitse silloin määräaikainen sähkösopimus. Huomioi kuitenkin, että se sitoo sinut pidemmäksi aikaa, ellet ole valmis maksamaan sopimussakkoa, jonka suuruus vaihtelee, mutta joka varmasti tuntuu kukkarossa. Pörssisähkösopimuksen  irtisanominen astuu yleensä voimaan kahden viikon sisään. Siksi se tunnetaan myös nimellä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Paras pörssisähkö – top 3

Paras pörssisähkö ei aina ole sama kuin edullisin pörssisähkö. Kun kuitenkin tarkastelemme viimeisintä vuotta, sopimusehdot ovat olleet aika lailla samankaltaiset pörssisähköissä, joten hinta on ylivoimaisesti tärkein tekijä. Tällä perustein paras pörssisähkö on

🥇 Nordic Green energyn Ilmasto-pörssisähkösopimus

🥈 Fortumin Tarkka-pörssisähkösopimus

🥉 Väreen pörssisähkö

Pörssisähkötarjous kannattaa pyytää eri sähköyhtiöiltä

Johtuen eri sähkön siirron hinnasta ja marginaaleista, jokainen pörssisähkö tarjous ei ole samanlainen. Muista myös lukea sopimuksen muut ehdot, onko pörssisähkösopimus sitova pidemmäksi aikaa, vai pelkästään voimassa toistaiseksi, jolloin voit saada uuden sähkösopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla.

Pörssisähkö kilpailutus – Kilpailuta pörssisähkö kotiisi

Pörssisähkön kilpailutus onnistuu helposti kilpailutuskoneemme avulla. Syötä siihen vain postinumerosi ja arvioitu vuosikulutus, niin löydät juuri sinulle edullisen pörssisähkön. Jos sinua kuitenkin kiinnostaisi kiinteän hinnan sopimus, sekin löytyy koneen avulla.

Pörssisähkön hyödyt ja haitat

Hyödyt
  • Mahdollisuus säästää rahaa! Pörssisähkö voi olla edullisempi vaihtoehto kuin kiinteähintainen sähkösopimus, erityisesti silloin, kun sähkön markkinahinta on matala. Kuluttajat voivat hyödyntää hintavaihteluita esimerkiksi siirtämällä sähkönkulutusta edullisempiin ajankohtiin.
  • Parempi ympäristötietoisuus: Pörssisähkön hinta heijastaa yleensä sähköntuotannon todellisia kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi uusiutuvan energian tuotannon kasvaessa sähkön hinta laskee, mikä voi kannustaa kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.
  • Markkinahintojen seuraaminen: Pörssisähkön hinta määräytyy markkinahinnan mukaan, joten kuluttajilla on mahdollisuus seurata sähkömarkkinoiden kehitystä ja tehdä tietoisempia valintoja sähkönkulutuksensa suhteen.
Haitat
  • Hintavaihtelut: Pörssisähkön hinta voi vaihdella huomattavasti lyhyessäkin ajassa, mikä voi tehdä sähkölaskusta vaikeasti ennakoitavan. Erityisesti kylminä talviaamuina tai sähkökatkoksien yhteydessä hinta voi nousta korkeaksi.
  • Ennakoimattomuus: Vaikka pörssisähkö voi tarjota säästömahdollisuuksia, sen hinta on vaikeampi ennustaa kuin kiinteähintaisen sopimuksen. Tämä voi aiheuttaa epävarmuutta kuluttajille, jotka haluavat pitää sähkölaskunsa tasasummaisina.
  • Aktiivisuuden vaatimus: Pörssisähkösopimuksen hyödyntäminen vaatii usein aktiivista seurantaa ja sähkönkulutuksen sopeuttamista hintavaihteluiden mukaan. Tämä voi olla aikaa vievää ja vaatia paneutumista sähkömarkkinoihin.

Pörssisähkö voi tarjota merkittäviä säästöjä, mutta sen haittapuolena on hintavaihteluiden aiheuttama ennakoimattomuus. Sinun tulee punnita hyötyjä ja haittoja oman tilanteensa ja tarpeidensa mukaan ennen pörssisähkösopimuksen valitsemista.

Vertaa pörssisähkö ja säästä rahaa!

Paljonko rahaa voit säästää vertailemalla pörssisähkösopimuksia keskenään? Se riippuu täysin sähkön kulutuksestasi, mutta ohessa muutama havainnollistava esimerkki, kun säästät keskimäärin 8 snt/kWh sähköä vertailemalla.

Kerrostaloyksiö, vuosikulutus: 1 600 kwh
Säästät vuodessa: 128 euroa

Kerrostalokolmio, vuosikulutus: 2 500 kwh
Säästät vuodessa: 200 euroa

120 m2 omakotitalo saunalla, vuosikulutus:  7 000 kwh.
Säästät vuodessa: 560 euroa! 🏆

Pörssisähkö kokemuksia – aidot asiakkaat kertovat

Keräsimme kuluttajien kokemuksia pörssisähköstä ja alta voit lukea tiivistelmän.

Positiiviset kokemukset

Säästöä pitkällä aikavälillä: Monet käyttäjät raportoivat, että pörssisähkö on tuonut merkittäviä säästöjä pitkässä juoksussa. Erityisesti ne, jotka ovat valmiita sopeuttamaan kulutustaan hinnan mukaan, ovat hyötyneet alhaisista markkinahinnoista.

Aktiivinen kulutuksen hallinta: Pörssisähkön käyttäjät kokevat, että he ovat oppineet ymmärtämään paremmin omaa sähkönkulutustaan ja oppineet hallitsemaan sitä aktiivisemmin. Tämä on johtanut monissa tapauksissa entistä ympäristötietoisempaan käyttäytymiseen.

Negatiiviset kokemukset

Hinnanvaihtelut: Jotkut käyttäjät kokevat, että pörssisähkön hinnanvaihtelut tekevät taloudellisen suunnittelun vaikeaksi. Erityisesti kylminä kuukausina, kun sähkönkulutus on suurinta, hinnan nousut voivat yllättää.

Vaativa seuranta: Jatkuva hinnan seuraaminen ja kulutuksen sopeuttaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Joillekin tämä on osoittautunut liian työlääksi.

Asiantuntijan näkökulma

Energia-asiantuntijoiden mukaan pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto asiakkaille, jotka ovat valmiita aktiivisesti seuraamaan markkinoita ja sopeuttamaan kulutustaan. On tärkeää muistaa, että markkinahinnat voivat vaihdella paljon, ja sähkölasku voi nousta merkittävästi kylminä talvikuukausina.

Pörssisähkö tulevaisuudessa

Innovatiivisia ratkaisuja ja kestävämpää energiaa 

Tulevaisuudessa pörssisähkömarkkinat todennäköisesti kehittyvät entistä dynaamisemmiksi, ja uudet energialähteet ja älykkäät ratkaisut voivat muuttaa sähkömarkkinoiden rakennetta merkittävästi.

Uusiutuvat energialähteet ja hajautettu energiantuotanto

Yksi merkittävimmistä muutoksista pörssisähkömarkkinoilla on siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa. Hajautettu energiantuotanto, jossa energiaa tuotetaan pienemmistä, paikallisista lähteistä, tulee todennäköisesti yleistymään, mikä voi lisätä pörssisähkön hintavaihteluita, mutta samalla myös parantaa energian toimitusvarmuutta ja vähentää riippuvuutta keskitetyistä voimalaitoksista.

Älykkäät pörssisähköverkot ja energian varastointi

Tulevaisuuden pörssisähkömarkkinat hyödyntävät entistä enemmän älykkäitä sähköverkkoja, jotka pystyvät paremmin tasapainottamaan sähkön kysyntää ja tarjontaa reaaliaikaisesti. Energian varastointiratkaisut, kuten akkuteknologian kehittyminen, tulevat olemaan keskeisessä roolissa sähkömarkkinoiden toimivuuden ja vakauden parantamisessa, erityisesti kun yhä suurempi osa sähköntuotannosta perustuu sääriippuvaisiin uusiutuviin energialähteisiin.

Pörssisähkön kysyntä vs. tarjonta

Tulevaisuuden sähkömarkkinoilla kuluttajat voivat olla entistä aktiivisempia toimijoita, jotka osallistuvat sähkömarkkinoiden tasapainottamiseen esimerkiksi reagoimalla hintasignaaleihin ja säätämällä omaa sähkönkulutustaan. Kysynnän joustavuuden lisääntyminen voi auttaa tasaamaan sähkömarkkinoiden hintavaihteluita.

6 vinkkiä pörssisähkösopimuksen valintaan

Vertaile eri sähköyhtiöitä

Lisätietoja

Tutustu eri sähköyhtiöiden tarjoamiin pörssisähkösopimuksiin ja valitse sellainen, joka vastaa omia tarpeitasi ja toiveitasi. Huomioi sopimusehdot, arvostelut, palvelutaso, ja asiakastuki.

Arvioi sähkönkulutuksesi

Lisätietoja

Pidä mielessä, että pörssisähkö ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaikille. Jos sähkönkulutuksesi on suhteellisen vakio ja haluat välttää hintavaihteluiden aiheuttamaa epävarmuutta, kiinteähintainen sähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Yhdistä sopimukseen kiinteähintainen osuus

Lisätietoja

Joissakin tapauksissa voi olla järkevää yhdistää pörssisähkösopimukseen myös kiinteähintainen osuus, joka kattaa esimerkiksi siirtomaksut tai perusmaksut (kuten Fortum Hintatakuu).

Seuraa sääennusteita

Lisätietoja

Sääolosuhteet vaikuttavat sähkön hinnanmuodostukseen, joten sääennusteiden seuraaminen voi auttaa ymmärtämään, milloin sähkön hinta voi olla korkeampi tai matalampi. 

Energiansäästö

Lisätietoja

Pörssisähkön hankinta kannustaa energiansäästöön, koska hintavaihtelut tekevät sähkönkulutuksesta kustannustehokkaampaa. Pyri löytämään keinoja vähentää sähkönkulutusta kotona ja työpaikalla, esimerkiksi sammuttamalla laitteita, kun niitä ei käytetä.

Käytä älykkäitä laitteita ja sovelluksia

Lisätietoja

Älykkäät kodin laitteet, kuten termostaatit, valaistusjärjestelmät ja energianhallintasovellukset, voivat auttaa seuraamaan ja hallitsemaan sähkönkulutusta reaaliajassa. 

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo