Löydä Suomen halvin pörssisähkö

Suomalaisten perinteisesti suosimat määräaikaiset sähkösopimukset ovat saaneet kilpailijan pörssisähkösopimuksista, joiden suosio Suomessa on kasvanut energiamarkkinoiden heilahdellessa.

Muissa pohjoismaissa pörssisähkösopimus on jo suosituin vaihtoehto, esimerkiksi Ruotsissa 54% ja Norjassa peräti 96% kuluttajista valitsee sähkösopimuksia kilpailuttaessaan pörssisähkön. Halvin pörssisähkö löytyy vertailemalla. Katso alta parhaat tarjoukset juuri nyt.
Päivitetty: 03.12.2023

Halvin pörssisähkösopimus

tab-image
Pörssisähkösopimukset
HALVIN PÖRSSISÄHKÖ
Nordic Green Energy

NGE Ilmasto pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 3,99€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa 
0,45snt / kWh + Spot
Fortum

Fortum Tarkka pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 4,50€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,45snt / kWh + Spot
Väre

Väre pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 4,95€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,72snt / kWh + Spot
Lumme Energia

Lumme Pörssisähkö Eko

Kuukausittainen perusmaksu: 3,99€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,90snt / kWh + Spot
Ekosähkö logo

Ekosähkö Spot

Kuukausittainen perusmaksu: 3,99€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,90snt / kWh + Spot

Pörssisähkön hinnoittelu – miten pörssisähkö toimii?

Pörssisähkö tarkoittaa sähkön hankintaa sähköpörssistä, jossa sähkön hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella. Sähköpörssit ovat avoimia markkinapaikkoja, joilla sähkön tuottajat ja ostajat voivat tehdä kauppaa.

Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Pörssisähkön hinnoittelussa noudatetaan spot-hinnoittelua, joka perustuu sähköpörssin määrittelemiin tuntihintoihin. Spot-hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella. Tämän lisäksi pörssisähkösopimuksen hintaan vaikuttavat myös sähkön siirtohinta, sähkövero sekä muut mahdolliset maksut.

Pörssisähkön hinta voi vaihdella huomattavasti eri aikoina päivästä, viikosta ja vuodesta riippuen. Esimerkiksi sähkön kysyntä on Suomessa suurinta kylminä talviaamuina, jolloin hinta voi nousta korkeaksi. Vastaavasti aurinkoisina ja tuulisina päivinä, kun uusiutuvan energian tuotanto on suurta, edullinen sähkö on yleinen.

Jotkut sähköntarjoajat, kuten Fortum, tarjoavat lisäpalveluina hintatakuita, millä voit lukita pörssisähkön hinnan tietylle ajanjaksolle. Hintatakuu vähentää hintariskiä joka sisältyy halvimpiinkin pörssisähkösopimuksiin.

Nordpool-sähköpörssi

Nordpool-sähköpörssi on pohjoismaiden ja Baltian pörssisähkösopimusten perusta, jossa sähkön tuntihinnat määrittyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssissä sähkönmyyjät eli tuottajat ja sähkönostajat eli myyntiyhtiöt sopivat sähkön hinnat jokaiselle tunnille, jolloin hinta on ajantasainen ja markkinoiden mukainen.

Sähköpörssit ovat tärkeitä toimijoita energiamarkkinoilla sillä ne mahdollistavat sähkön hinnan jouston markkinatilanteen mukaan. Ne edistävät myös kilpailua ja tehokkuutta sähkömarkkinoilla.

  1. Vuorokausitasolla: Sähkön hintaan vaikuttaa kysynnän vaihtelu eri aikoina päivästä. Iltaisin sähkön käyttö on huipussaan, jolloin hinnat nousevat. Öisin taas sähkön kysyntä on pienempää ja pörssihinta edullisempi.
  2. Vuositasolla: Ilmasto ja sääolosuhteet ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat sähkön hinnanmuutoksiin. Esimerkiksi pakkaspäivinä sähkölämmityksen kysyntä kasvaa, mikä johtaa sähkön hinnan nousuun.
  3. Laajemmassa kuvassa niin inflaatio, Suomen käymä energiakauppa kuin maailmanpolitiikka vaikuttavat pörssisähkön hintaan.

Sähköyhtiöt pyrkivät arvioimaan sähkön hintakehitystä ja hinnoittelemaan määräaikaiset sähkösopimukset sen mukaisesti. Pörssisähkösopimuksen valitseva asiakas kantaa itse riskin sähkön hinnan noususta, mutta hyötyy myös hinnanlaskuista.

Pörssisähkö – miten sen hinta muodostuu?

Pörssisähkösopimuksissa maksat kuukausittaisen perusmaksun lisäksi energiahinnan.  Perusmaksu on tällä hetkellä 4,5 ja 6 euron välillä suurimmalla osalla sähköyhtiöstä. Energiahintaosuus taas lasketaan sähkönkulutuksen ja vastaava sähköpörssin spot-hinnan perusteella. Näiden lisäksi hintaan kuuluu marginaali per kwh ja arvonlisävero.

Pörssisähkö yritykselle

Pörssisähköä yritykselle löydät meidän avullamme. Juuri nyt paras pörssisähkö yritykselle on Fortum Tarkka. Fortumilta löytyy myös tämän hetken edullisin määräaikainen sähkösopimus yritykselle, Fortum Varma.

Kannattaako pörssisähkö 2023?

Tällä hetkellä pörssisähkö kannattaa.  Pörssisähkön hinta on nyt matala ja sähköyhtiöt eivät ole laskeneet määräaikaisten sähkösopimusten hintaa samalla tahdilla, jotta suosittelisimme sitä. Jos kuitenkin arvioit, että sähkön hinta ampaisee kovaan nousuun kuten viime vuoden syksyllä, voi määräaikainen sähkösopimus olla hyvä valinta.  Pörssisähkö kannattaa jos haluat aktiivisesti kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen.

Kenelle pörssisähkö ei sovi?

Jos sinulla ei ole ongelmaa sitoutua, ja jos kyttääminen kyllästyttää sekä haluat lukita saman hinnan vuodeksi tai kahdeksi, pörssisähkö ei ole paras valinta sinulle. Valitse silloin määräaikainen sähkösopimus. Huomioi kuitenkin, että se sitoo sinut pidemmäksi aikaa, ellet ole valmis maksamaan sopimussakkoa, jonka suuruus vaihtelee, mutta joka varmasti tuntuu kukkarossa. Pörssisähkösopimuksen  irtisanominen astuu yleensä voimaan kahden viikon sisään. Siksi se tunnetaan myös nimellä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Pörssisähkön hyödyt ja haitat

Hyödyt
  • Mahdollisuus säästää rahaa! Pörssisähkö voi olla edullisempi vaihtoehto kuin kiinteähintainen sähkösopimus, erityisesti silloin, kun sähkön markkinahinta on matala. Kuluttajat voivat hyödyntää hintavaihteluita esimerkiksi siirtämällä sähkönkulutusta edullisempiin ajankohtiin.
  • Parempi ympäristötietoisuus: Pörssisähkön hinta heijastaa yleensä sähköntuotannon todellisia kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi uusiutuvan energian tuotannon kasvaessa sähkön hinta laskee, mikä voi kannustaa kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.
  • Markkinahintojen seuraaminen: Pörssisähkön hinta määräytyy markkinahinnan mukaan, joten kuluttajilla on mahdollisuus seurata sähkömarkkinoiden kehitystä ja tehdä tietoisempia valintoja sähkönkulutuksensa suhteen.
Haitat
  • Hintavaihtelut: Pörssisähkön hinta voi vaihdella huomattavasti lyhyessäkin ajassa, mikä voi tehdä sähkölaskusta vaikeasti ennakoitavan. Erityisesti kylminä talviaamuina tai sähkökatkoksien yhteydessä hinta voi nousta korkeaksi.
  • Ennakoimattomuus: Vaikka pörssisähkö voi tarjota säästömahdollisuuksia, sen hinta on vaikeampi ennustaa kuin kiinteähintaisen sopimuksen. Tämä voi aiheuttaa epävarmuutta kuluttajille, jotka haluavat pitää sähkölaskunsa tasasummaisina.
  • Aktiivisuuden vaatimus: Pörssisähkösopimuksen hyödyntäminen vaatii usein aktiivista seurantaa ja sähkönkulutuksen sopeuttamista hintavaihteluiden mukaan. Tämä voi olla aikaa vievää ja vaatia paneutumista sähkömarkkinoihin.

Pörssisähkö voi tarjota merkittäviä säästöjä, mutta sen haittapuolena on hintavaihteluiden aiheuttama ennakoimattomuus. Sinun tulee punnita hyötyjä ja haittoja oman tilanteensa ja tarpeidensa mukaan ennen pörssisähkösopimuksen valitsemista.

Pörssisähkö tulevaisuudessa

Innovatiivisia ratkaisuja ja kestävämpää energiaa 

Tulevaisuudessa pörssisähkömarkkinat todennäköisesti kehittyvät entistä dynaamisemmiksi, ja uudet energialähteet ja älykkäät ratkaisut voivat muuttaa sähkömarkkinoiden rakennetta merkittävästi.

Uusiutuvat energialähteet ja hajautettu energiantuotanto

Yksi merkittävimmistä muutoksista pörssisähkömarkkinoilla on siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa. Hajautettu energiantuotanto, jossa energiaa tuotetaan pienemmistä, paikallisista lähteistä, tulee todennäköisesti yleistymään, mikä voi lisätä pörssisähkön hintavaihteluita, mutta samalla myös parantaa energian toimitusvarmuutta ja vähentää riippuvuutta keskitetyistä voimalaitoksista.

Älykkäät pörssisähköverkot ja energian varastointi

Tulevaisuuden pörssisähkömarkkinat hyödyntävät entistä enemmän älykkäitä sähköverkkoja, jotka pystyvät paremmin tasapainottamaan sähkön kysyntää ja tarjontaa reaaliaikaisesti. Energian varastointiratkaisut, kuten akkuteknologian kehittyminen, tulevat olemaan keskeisessä roolissa sähkömarkkinoiden toimivuuden ja vakauden parantamisessa, erityisesti kun yhä suurempi osa sähköntuotannosta perustuu sääriippuvaisiin uusiutuviin energialähteisiin.

Pörssisähkön kysyntä vs. tarjonta

Tulevaisuuden sähkömarkkinoilla kuluttajat voivat olla entistä aktiivisempia toimijoita, jotka osallistuvat sähkömarkkinoiden tasapainottamiseen esimerkiksi reagoimalla hintasignaaleihin ja säätämällä omaa sähkönkulutustaan. Kysynnän joustavuuden lisääntyminen voi auttaa tasaamaan sähkömarkkinoiden hintavaihteluita.

5 vinkkiä pörssisähkön valintaan

Vertaile eri sähköyhtiöitä: Tutustu eri sähköyhtiöiden tarjoamiin pörssisähkösopimuksiin ja valitse sellainen, joka vastaa omia tarpeitasi ja toiveitasi. Huomioi sopimusehdot, arvostelut, palvelutaso, ja asiakastuki.

Yhdistä sopimukseen kiinteähintainen osuus: Joissakin tapauksissa voi olla järkevää yhdistää pörssisähkösopimukseen myös kiinteähintainen osuus, joka kattaa esimerkiksi siirtomaksut tai perusmaksut (kuten Fortum Hintatakuu).

Seuraa sääennusteita: Sääolosuhteet vaikuttavat sähkön hinnanmuodostukseen, joten sääennusteiden seuraaminen voi auttaa ymmärtämään, milloin sähkön hinta voi olla korkeampi tai matalampi. 

Energiansäästö: Pörssisähkön hankinta kannustaa energiansäästöön, koska hintavaihtelut tekevät sähkönkulutuksesta kustannustehokkaampaa. Pyri löytämään keinoja vähentää sähkönkulutusta kotona ja työpaikalla, esimerkiksi sammuttamalla laitteita, kun niitä ei käytetä.

Käytä älykkäitä laitteita ja sovelluksia: Älykkäät kodin laitteet, kuten termostaatit, valaistusjärjestelmät ja energianhallintasovellukset, voivat auttaa seuraamaan ja hallitsemaan sähkönkulutusta reaaliajassa. Arvioi sähkönkulutuksesi: Pidä mielessä, että pörssisähkö ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaikille. Jos sähkönkulutuksesi on suhteellisen vakio ja haluat välttää hintavaihteluiden aiheuttamaa epävarmuutta, kiinteähintainen sähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Usein kysyttyä

Milloin pörssisähkö on halvinta?

Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti markkinaolosuhteiden, tarjonnan ja kysynnän perusteella. Siksi halvimman pörssisähkön ajan ja päivän määrittäminen etukäteen ei ole mahdollista. Pörssisähkön hinta muodostuu pörssissä toteutuvista kaupoista ja riippuu esimerkiksi sähkön tuotannon, säätövoiman tarpeen, uusiutuvan energian saatavuuden ja kulutuksen määrästä.

Mikä pörssisähkö kannattaa ottaa?

Miten pörssisähkö lasketaan?

Onko pörssisähkö kaikilla sama?

Onko pörssisähkö riski?

Teemu Pesonen

Teemu Pesonen

Teemu Pesonen on Sähkösopimukset.com:n yksi perustajajäsenistä ja alustateknologioiden ammattilainen yli 10 vuoden kokemuksella. Hänen tavoitteenaan on rakentaa Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto – ei sen enempää.

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Y-tunnus: 3351195-8
Yhteydenotot: [email protected]

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2023 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo