Sähkönkulutus seuranta: Parhaat sovellukset ja laitteet

Sähkönkulutuksen seuranta on nykypäivänä tärkeämpää kuin koskaan. Ei ainoastaan siksi, että se auttaa meitä säästämään rahaa ja optimoimaan energiankulutusta, vaan myös siksi, että se vaikuttaa suoraan ympäristöömme. 

Tavoitteemme on auttaa sinua ymmärtämään, miten sähkönkulutuksen seuranta voi muuttaa energiankulutustasi ja auttaa sinua säästämään rahaa sekä vaikuttamaan positiivisesti ympäristöön.

Parhaat sähkönkulutusta seuraavat sovellukset

Riippuen sähkösopimuksestasi, eri sähköyhtiöt voivat tarjota erilaisia sähkönkulutusta seuraavia ohjelmistoja osana sähkösopimustasi. Sähkönkulutuksen seurantaan on tarjolla myös kuitenkin monia yleisiä sovelluksia, jotka auttavat sinua pitämään silmällä energiankulutustasi ja tekemään tietoisia päätöksiä sähkön säästämiseksi. Varsinkin pörssisähkösopimuksen omistajille, sähkönkulutuksen tarkkaileminen voi säästää huomattavia summia.

Fingrid Datahub

Fingrid Datahub on suomalainen sovellus, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa sähkönkulutuksestasi. Sovellus on helppo ottaa käyttöön, ja se yhdistää sähkömittarisi tiedot automaattisesti.

Datahubin avulla voit seurata sähkönkulutusta tunneittain ja tarkistaa mikä on sen hetkinen sähkön hinta. Sovellus auttaa myös ymmärtämään, miten eri laitteet vaikuttavat kokonaiskulutukseen.

EnergyHub

EnergyHub on kansainvälinen sovellus, joka sopii erityisesti älykkäiden laitteiden ja kodin automaation ystäville.

Sovelluksen avulla voit hallita ja seurata kodin sähkölaitteiden kulutusta kätevästi älypuhelimestasi. EnergyHub tarjoaa myös analytiikkaa ja raportointia, joiden avulla voit tunnistaa suurimmat energiasyöpöt ja tehdä tehokkaampia päätöksiä sähkön säästämiseksi.

Wattsight

Wattsight on eurooppalainen sovellus, joka keskittyy sähkömarkkinoihin ja tarjoaa laajan valikoiman työkaluja sähkönkulutuksen seurantaan.

Wattsightin avulla voit tarkastella omia kulutustietojasi, seurata sähkön hintakehitystä ja vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia. 

OminaisuusFingrid DatahubEnergyHubWattsight
Reaaliaikainen seurantaKylläKylläKyllä
Älylaitteiden hallintaEiKylläEi
Sähkömittarin yhteensopivuusKylläVaihteleeKyllä
Sähkön hintatiedotKylläEiKyllä
Sähkömarkkinoiden seurantaEiEiKyllä
Kulutusanalyysi ja raportointiEiKylläKyllä
Sopimusten vertailuEiEiKyllä
KäyttöjärjestelmätAndroid, iOSAndroid, iOSAndroid, iOS, web-sovellus
Sähkönkulutusta seuraavat sovellukset vertailussa

Parhaat sähkönkulutusta seuraavat laitteet

Sähkönkulutuksen seurantaan on olemassa erilaisia laitteita, jotka tarjoavat tarkempaa tietoa energiankulutuksestasi.

Alla kolme suosittua laitetta, jotka auttavat sinua seuraamaan sähkönkulutustasi ja löytämään tapoja säästää energiaa.

Älykkäät pistorasiat

Älykkäät pistorasiat, englanniksi Smart Plugs, ovat helppo tapa seurata yksittäisten laitteiden sähkönkulutusta.

Ne asennetaan tavallisten pistorasioiden tilalle ja yhdistetään älypuhelimeen tai tablettiin Bluetoothin tai Wi-Fi:n avulla. 

Smart Plugien avulla voit seurata laitteiden energiankulutusta reaaliajassa ja ohjata laitteiden käyttöä etänä. Monissa malleissa on lisäksi ajastustoimintoja, joiden avulla voit asettaa laitteet käynnistymään ja sammumaan tiettyinä aikoina.

Plussat
 • Helppo asentaa ja ottaa käyttöön ilman sähköasentajan apua
 • Mahdollistaa yksittäisten laitteiden sähkönkulutuksen seurannan
 • Etäohjaus ja ajastustoiminnot
Miinukset
 • Ei tarjoa koko talouden kattavaa kulutustietoa
 • Voi olla kalliita, varsinkin jos tarvitset useita pistorasioita
 • Mahdolliset yhteensopivuusongelmat eri laitteiden kanssa
Xiaomi smart plug

XIAOMI MI SMART PLUG (WiFi)

Ohjaa ja automatisoi sähkölaitteitasi helposti WiFin välityksellä

Sähkömittarit

Modernit sähkömittarit, kuten älymittarit, tarjoavat yksityiskohtaista tietoa koko talouden sähkönkulutuksesta.

Ne voidaan yhdistää sovelluksiin, kuten Fingrid Datahub tai Wattsight, jolloin saat helposti seurattua kulutustasi ja vertailtua eri ajanjaksoja keskenään.

Älymittareiden avulla voit havaita kulutuspiikkejä ja löytää mahdollisuuksia energian säästämiseen.

Plussat
 • Antaa tarkkaa tietoa koko talouden sähkönkulutuksesta
 • Mahdollistaa kulutuspiikkien havaitsemisen ja vertailun eri ajanjaksojen välillä
 • Yhteensopiva useiden sähkönkulutusta seuraavien sovellusten kanssa
Miinukset
 • Vaatii asennuksen sähköasentajan toimesta
 • Ei tarjoa yksityiskohtaista tietoa yksittäisten laitteiden sähkönkulutuksesta

Langattomat sähkönkulutusmittarit

Langattomat sähkönkulutusmittarit ovat käteviä laitteita, jotka mittaa sähkönkulutusta reaaliajassa ilman tarvetta asentaa erillistä mittaria jokaiseen pistorasiaan.

Nämä laitteet yhdistetään suoraan sähkökeskukseen, ja niiden avulla voit seurata koko kodin energiankulutusta helposti.

Langattomat sähkönkulutusmittarit ovat erinomainen ratkaisu, jos haluat seurata yleistä sähkönkulutustasi ja löytää tapoja säästää energiaa.

Plussat
 • Helppo asentaa ja käyttää
 • Tarjoaa reaaliaikaista tietoa koko kodin sähkönkulutuksesta
 • Ei vaadi erillisiä mittareita jokaiseen pistorasiaan
Miinukset
 • Ei tarjoa yksityiskohtaista tietoa yksittäisten laitteiden sähkönkulutuksesta
 • Vaatii yhteyden kodin sähkökeskukseen, mikä voi edellyttää sähköasentajan apua
 • Voi olla kallis investointi aluksi

Miten valita oikea sovellus ja laite

Onko laite tarpeellinenEnnen kuin hankit sovelluksen tai laitteen, mieti, mitä haluat saavuttaa sähkönkulutuksen seurannalla. Haluatko esimerkiksi hallita ja optimoida yksittäisten laitteiden energiankulutusta, vai onko sinulle tärkeämpää saada yleiskuva koko talouden sähkönkulutuksesta?
🔍 Vertaile ominaisuuksia ja yhteensopivuuttaTutustu eri sovellusten ja laitteiden ominaisuuksiin ja vertaile niitä omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. Tarkista myös, että valitsemasi sovellus tai laite on yhteensopiva kodissasi olevien laitteiden ja järjestelmien kanssa.
💶 BudjettiOta huomioon sovellusten ja laitteiden hankinta- ja käyttökustannukset. Vaikka jotkut sovellukset saattavat olla ilmaisia, niiden käyttöön liittyvät laitteet voivat olla kalliita. Vertaile eri vaihtoehtojen hintoja ja mieti, kuinka paljon olet valmis investoimaan sähkönkulutuksen seurantaan.
🛠️ Helppokäyttöisyys ja tukiValitse sovellus tai laite, joka on helppo ottaa käyttöön ja jota voit käyttää vaivattomasti. Tarkista myös, onko valmistajalta saatavilla ohjeita ja tukea laitteen käyttöön ja ongelmatilanteisiin.
Arvostelut ja suosituksetLue muiden käyttäjien kokemuksia ja arvosteluja valitsemistasi sovelluksista ja laitteista. Näin saat arvokasta tietoa niiden toimivuudesta, luotettavuudesta ja käyttäjäystävällisyydestä.

Yhteenveto

Sähkönkulutuksen seuranta on tärkeä osa energiansäästöä ja ympäristön suojelua. Seuraamalla kulutustasi löydät mahdolliset kodin energiasyöpöt ja tehdä muutoksia kulutustottumuksiisi.

Yhdistämällä tehokkaan sähkönkulutuksen seurannan ja oikean sähkösopimuksen voit saavuttaa merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa.

Muista, että sähkönkulutuksen seuranta ja energiansäästö ovat jatkuvia prosesseja. On tärkeää pysyä ajan tasalla uusista teknologioista ja kehityksestä, jotta voit tehdä entistä parempia valintoja kotisi energianhallinnassa.

Usein kysyttyä

Mistä osa-alueista sähkönkulutus koostuu?

 1. Kodin lämmitysmuoto: Suurin yksittäinen osa sähkönkulutuksessa on asunnon lämmitysmuoto. Etenkin omakotitaloissa ja rivitaloissa käytetään usein suoraa sähkölämmitystä. Sähkölämmitteisen omakotitalon normaali 20 000 kWh / vuosittainen sähkönkulutus voi kustantaa jopa 2000 – 3000 € enemmän, jos vertauskohtana on maalämpö.
 2. Talouden koko: Mitä enemmän taloudessa asuu ihmisiä, sitä suurempi sähkönkulutus on. Nelihenkisessä perheessä tehdään enemmän ruokaa, pestään useammin pyykkiä ja niin edelleen. Yhden ja kahden henkilön talouksissa ero ei ole kuitenkaan merkittävä.
 3. Kodinkoneet: Jos asut pienessä kerrostalohuoneistossa, tulee suurin osa sähkönkulutuksesta kodinkoneista. Etenkin kylmälaitteet (jääkaappi/pakastin) voivat tuottaa jopa yli 30 % pienen talouden kulutuksesta.
 4. Saunominen: Sähkösaunassa 50 % energiasta menee saunan esilämmitykseen, ja toinen puoli itse saunomiseen. Keskimääräinen 1,5 tunnin saunomiskerta kuluttaa sähköä noin 8kWh (n. 1.6€ 20 snt kWh hinnalla). Lauantaisauna voi siis helposti kustantaa jopa 1,6 euroa / kerta. Vuonna 2011 samainen lukema oli noin 1,00 €. Jos saunassa käydään useita kertoja viikossa, se näkyy merkittävästi sähkölaskussa.

Katso myös: Sähkönsiirto

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo