Halvin kiinteä sähkösopimus vakaaseen hintaan

Kiinteä sähkösopimus tarkoittaa että solmit sähköllesi kiinteän snt/kWh hinnan. 

Tutkimusten mukaan jopa 50% suomalaisista kuluttajista on valinnut kotitalouteensa kiinteän sähkösopimuksen. Vertaa alla kiinteähintaiset sähkösopimukset, määräaikaisina tai pakettisähkön muodossa.

Mistä löytyy halvin kiinteähintainen sähkösopimus?

Halvin kiinteähintainen sähkösopimus löytyy hintavertailusta. Kiinteä sähkösopimus voi tarkoittaa joko kiinteää kuukausihintaa, tai kiinteää kilowattitunnin hintaa.

tab-image
24kk sähkösopimukset
Hehku Energia Logo

Hehku Energia Kiinteä 24kk

Kuukausittainen perusmaksu: 0€ ensimmäiset 3kk
Sopimustyyppi: 24kk määräaikainen sähkösopimus
8,39snt / kWh
Oomi

Oomi Kiinteä 24kk

Kuukausittainen perusmaksu: 4,90€
Sopimustyyppi: 24kk määräaikainen sähkösopimus
8,79snt / kWh

Kiinteähintainen sähkösopimus: Hinnan koostumus ja merkitys kuluttajalle

Kahdenlaista kiinteää

Termi ”kiinteä sähkösopimus” viittaa yleensä kahteen eri sopimustyypiin: kyseessä on joko määräaikainen sähkösopimus, jossa sähkön kwh/tunti-hinta on kiinteä, tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa on kiinteä kuukausihinta. Tämä tunnetaan myös nimellä pakettisähkö. Sähkölaskusi on esimerkiksi aina 60 €/kk jos vuosikulutus pysyy alle 3000 kwh.

Mikä on kiinteähintainen sähkösopimus?

Kiinteähintainen sähkösopimus tarkoittaa sitä, että sähkön hinta on lukittu koko sopimuskauden ajaksi. Tämä tarkoittaa, että hinnat pysyvät samoina riippumatta siitä, miten markkinahinnat muuttuvat. Kiinteähintaisten sopimusten kesto vaihtelee tyypillisesti muutamasta kuukaudesta kolmeen vuoteen.

On hyvä muistaa että kiinteässä kuukausi hintaisessa sähkösopimuksissa on yleensä katto hintaan kuuluvalle sähkön käytölle.

Perusperiaatteet ja määritelmä.

Kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkön hinta määritellään etukäteen ja pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tämä tarjoaa sähkönkäyttäjälle ennustettavuutta ja vakautta, koska hän tietää tarkalleen, kuinka paljon sähkölasku tulee olemaan joka kuukausi.

Ajankohtaisia huomioita

Kuluttajariitalautakunta on hiljattain tehnyt päätöksen, joka rajoittaa sähköyhtiöiden hinnoitteluvapautta. Tämän päätöksen mukaan toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnankorotus on kohtuuton, jos se ylittää 15% vuodessa. 

Tämä päätös on herättänyt laajaa keskustelua sähköyhtiöiden keskuudessa. Monet yhtiöt pelkäävät, että päätös vaarantaa vapaan sähkömarkkinan toiminnan ja lisää liiketoiminnan epävarmuutta. Tämän seurauksena jotkut yhtiöt saattavat harkita kohtuuhintaisten määräaikaisten tai toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten tarjoamista.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen edut ja haitat

Edut
  • Ennustettavuus ja vakaus: Kiinteä sähkön hinta tarjoaa vakautta ja ennustettavuutta. Kuluttaja tietää tarkemmin, kuinka paljon sähkölasku tulee olemaan joka kuukausi.
  • Suojaus hintamuutoksilta: Kiinteähintaiset sähkösopimukset suojaa kuluttajaa energiamarkkinoiden hintavaihteluilta. Jos sähkön hinta markkinoilla nousee, kiinteähintaisen sopimuksen piirissä olevat kuluttajat eivät kärsi tästä noususta.
Haitat
  • Mahdolliset säästöt jäävät saamatta: Jos markkinahinnat laskevat, kiinteähintaisten sopimusten piirissä olevat kuluttajat eivät hyödy tästä laskusta.
  • Kiinteä hinta voi olla korkeampi: Koska kiinteähintaisessa sopimuksessa myyjä ottaa riskin hintavaihtelusta, se voi olla alun perin kalliimpi kuin sopimukset, jotka seuraavat markkinahintoja.

Miten kiinteähintainen sähkösopimus tehdään?

  1. Vertailu ja tutkimus: Ennen sopimuksen tekemistä, on tärkeää vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia. Jos käynnissä on erikoistarjous, on markkinoilta mahdollista löytää sähkösopimus ilman perusmaksua.
  2. Sopimuksen ehdot: Tutki tarkasti sopimuksen ehdot ennen allekirjoittamista.
  3. Sopimuksen tekeminen: Sopimuksen tekeminen tapahtuu yleensä sähköyhtiön verkkosivuilla.

Mihin kiinnittää huomiota?

Kun teet kiinteähintaista sähkösopimusta, kiinnitä huomiota paitsi hintaan, myös sopimuksen muihin ehtoihin. Ymmärrä riskit ja arvioi oma sähkönkulutuksesi. Sinulle edullisin sähkösopimus riippuu omista tarpeistasi ja tilanteestasi.

Kiinteä sähkösopimus 24 kk

Fortumin 24 kuukauden kiinteähintainen sähkösopimus on oiva vaihtoehto, jos haluat turvata sähkön hintasi pidemmäksi aikaa. Tämä sopimus suojaa sinua sähkön hintamuutoksilta ja tarjoaa budjetointivarmuutta kahdeksi vuodeksi.

Kiinteä sähkösopimus 12 kk

Jos et halua sitoutua pitkäaikaiseen sopimukseen, Fortumin 12 kuukauden kiinteähintainen sähkösopimus voi olla sinulle paras ratkaisu. Tämä sopimus tarjoaa hintavakautta yhden vuoden ajan, suojaten sinua markkinahintojen mahdollisilta nousuilta.

Valitsemalla Fortumin sähkösopimuksen 1 vuodeksi saat mielenrauhan ja mahdollisuuden tarkistaa markkinatilannetta vuoden kuluttua, minkä jälkeen voit päättää, haluatko uusia sopimuksen vai siirtyä eri sopimustyyppiin.

Kuinka kiinteä sähkösopimus eroaa muista sopimustyypeistä

Muissa sähkösopimustyypeissä, kuten spot-hintaisessa pörssisähkösopimuksessa, sähkön hinta voi vaihdella markkinatilanteen mukaan. Tämä tarkoittaa, että sähkölasku voi olla erilainen joka kuukausi, riippuen siitä, mikä on ollut sähkön markkinahinta.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen edut

Ennustettavuus ja vakaus

Kuten edellä mainittiin, kiinteähintaisen sähkösopimuksen suurin etu on sen ennustettavuus ja vakaus. Sähkön hinta ei vaihdu markkinatilanteen mukaan, joten sähkönkäyttäjä tietää tarkalleen, kuinka paljon hänen sähkölaskunsa on joka kuukausi. Tämä voi helpottaa budjetoinnin ja suunnittelun kanssa.

Suojaus hintamuutoksilta

Kiinteähintainen sähkösopimus tarjoaa suojaa energiamarkkinoiden hintavaihteluilta. Tämä tarkoittaa, että jos sähkön markkinahinta nousee, kiinteähintaisen sopimuksen piirissä olevat kuluttajat eivät kärsi tästä noususta. Tämä suojaus voi olla erityisen hyödyllinen aikoina, jolloin energiahinnat ovat nousussa.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen haitat

Mahdolliset säästöt jäävät saamatta

Toisaalta, jos markkinahinnat laskevat, kiinteähintaisten sopimusten piirissä olevat kuluttajat eivät hyödy tästä laskusta. He jatkavat saman hinnan maksamista sähköstä, vaikka se olisi markkinoilla halvempaa.

Sähkön kiinteä hinta voi olla korkeampi

Lisäksi, koska kiinteähintaisissa sopimuksissa myyjä ottaa riskin hintavaihtelusta, ne voivat olla alun perin kalliimpia kuin sopimukset, jotka seuraavat markkinahintoja. Tämä tarkoittaa, että kiinteähintaisen sopimuksen alkuhinta voi olla korkeampi kuin esimerkiksi spot-hintaisessa sopimuksessa.

Seuraavaksi tarkastellaan, kuinka kiinteähintaista sähkösopimusta haetaan ja mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota sopimusta tehdessä.

Miten kiinteähintainen sähkösopimus tehdään?

Vertailu ja tutkimus

Lisätietoja

Ennen kuin teet kiinteähintaisen sähkösopimuksen, on tärkeää tehdä vertailu eri sähköyhtiöiden tarjoamista sopimuksista. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mitä vaihtoehtoja on saatavilla ja mikä sopimus sopii parhaiten tarpeisiisi. Voit käyttää erilaisia online-palveluita sähkösopimusten vertailuun.

Sopimuksen ehdot

Lisätietoja

Kun olet löytänyt sopivan sähkösopimuksen, tutustu huolellisesti sopimuksen ehtoihin. Tarkista esimerkiksi, onko sopimuksessa määräaikaisuutta, mitä palvelumaksuja sopimukseen sisältyy ja kuinka paljon sähkö maksaa kiinteähintaisessa sopimuksessa.

Sopimuksen tekeminen

Lisätietoja

Kun olet tyytyväinen valintaasi, voit tehdä sähkösopimuksen. Tämä tapahtuu yleensä sähköyhtiön verkkosivuilla. Muista tarkistaa sopimuksen tiedot ennen sen allekirjoittamista.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota kiinteähintaista sähkösopimusta tehdessä?

Hinnan ja muiden ehtojen vertailu

Lisätietoja

Kuten edellä mainittiin, on tärkeää vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia. Kiinnitä huomiota paitsi hintaan, myös sopimuksen muihin ehtoihin, kuten määräaikaisuuteen ja palvelumaksuihin.

Ymmärrä riskit

Lisätietoja

Muista, että kiinteähintaisessa sopimuksessa on omat riskinsä. Jos sähkön hinta laskee markkinoilla, et hyödy tästä hinnanlaskusta. Toisaalta, jos hinnat nousevat, olet suojassa tältä nousulta.

Arvioi oma sähkönkulutuksesi

Lisätietoja

Oman sähkönkulutuksesi arviointi voi auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen sopimuksen. Jos kulutat paljon sähköä, kiinteähintainen sopimus voi olla hyvä vaihtoehto, koska se suojaa sinua hinnannousuilta.

Kiinteä vai pörssisähkö?

Valinta kiinteän sähkösopimuksen ja pörssisähkön välillä riippuu paljolti elämäntilanteestasi ja asenteestasi riskiä kohtaan. Vertailun helpottamiseksi esittelemme kaksi kuvitteellista henkilöä, Budjetti-Bertan ja Rauhallisen Riston.

Budjetti-Bertta pitää tiukkaa budjettia ja seuraa säännöllisesti sähkön markkinahintoja. Hän on valmis tekemään töitä löytääkseen parhaat mahdolliset tarjoukset ja hyödyntääkseen sähkön hintavaihteluita. Bertan valinta on useimmiten pörssisähkö, koska hänelle on tärkeää maksimoida säästöt ja hyödyntää markkinoiden alhaisia hintoja. Tämä voi kuitenkin tarkoittaa suurempaa riskiä ja hintojen vaihtelua.

Rauhallinen Risto, toisaalta, arvostaa ennakoitavuutta ja helppoutta. Hän ei halua käyttää aikaa sähkömarkkinoiden seuraamiseen tai murehtia sähkölaskun suuruuden vaihtelusta kuukaudesta toiseen. Hänelle tärkeintä on, että sähkölaskun summa on ennustettavissa ja sama joka kuukausi. Risto valitsee todennäköisemmin kiinteän sähkösopimuksen, joka tarjoaa stabiilin hinnan koko sopimuskauden ajan, vaikka se saattaa joskus tarkoittaa, että hän ei hyödy markkinoiden alhaisimmista hinnoista.

Molemmilla sopimustyypeillä on omat etunsa ja haittansa, ja ne sopivat erilaisiin tarpeisiin. Valintasi riippuu siitä, kumpi näistä profiileista muistuttaa sinua enemmän. Tärkeintä on, että teet valinnan, joka tukee omia taloudellisia tavoitteitasi ja elämäntyyliäsi.

OminaisuudetPörssisähköKiinteä hinta
Sähkön hintaVaihtelee tunneittain markkinahintojen mukaanHinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan
SäästötSäästöt mahdollisia, jos pystyy kuluttamaan sähköä silloin, kun hinnat ovat matalimmillaan.Hinta on aina sama, joten ei mahdollisuutta säästää sähkönkulutuksen ajoittamisen kautta. Voit tosin säästää aikaa, kun ei ole tarvetta kyttäillä pörssisähkön hinnan muutoksia
Talon tyyppiSopii parhaiten omakotitaloihin, joissa on mahdollista säädellä sähkönkulutustaSuositeltava kerrostaloihin, joissa sähkönkulutus on tasainen

Katso myös: Sähkösopimus ja muutto

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo