Sähkösopimus luottotiedottomalle

Luottotietojen menetys voi hankaloittaa elämää monilla tavoin, mutta sähkösopimuksen voit saada myös ilman luottotietoja.

Sähkö lasketaan Suomessa välttämättömäksi hyödykkeeksi, niinpä myöskään luottotietojen menettäminen ei estä sähkösopimuksen hankkimista. Listasimme niin parhaat sähkösopimukset kuin vinkitkin sähkösopimuksen hankintaan vaikka sinulta löytyisikin maksuhäiriömerkintä.

Sähkösopimus luottotiedottomalle – mutta mistä?

Kun haussa on sähkösopimus luottotiedottomalle, listastamme löydät parhaat tarjoukset helpottaaksemme vertailuprosessiasi.

Nordic Green Energy

NGE Ilmasto pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 3,99€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa 
0,45snt / kWh + Spot
Fortum

Fortum Tarkka pörssisähkö

Kuukausittainen perusmaksu: 4,90€
Sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa
0,59snt / kWh + Spot

Sähkösopimus ilman luottotietoja – vertaileminen kannattaa, liikaa maksaminen ei

Luottotiedottomuus ei ole erityisen harvinaista – esimerkiksi vuonna 2022 Suomessa oli 388 600 luottotiedotonta. Kiitos uuden lakimuutoksen määrä on kuitenkin laskemaan päin. Vuonna 2022 maksuvaikeuksia aiheuttivat vuonna 2022 erityisesti kohonneet sähkölaskut, minkä vuoksi sähkösopimuksia kannattaa todellakin vertailla. 

Olipa luottotietojen menettämisen syynä mikä tahansa, huokean hintainen sähkösopimus on mahdollista saada myös ilman luottotietoja. Se ei kuitenkaan aina ole yksiselitteisen helppoa. Halvin sähkösopimus luottotiedoilla tai ilman löytyy vertailun avulla.

Sähkösopimus luottotiedottomalle käytännössä

Sähkösopimus onnistuu siis myös ilman luottotietoja, helpommin kuin esimerkiksi pikavippi ilman luottotietoja. Se ei kuitenkaan välttämättä ole aina helppoa, ja niinpä menettelytavat eroavat usein eri sähköyhtiöiden kesken. 

Vaikka sähköyhtiöillä on periaatteessa mahdollisuus myös kieltäytyä myymästä sähköä maksuhäiriömerkinnän omaavalle kuluttajalle, tämä ei kuitenkaan päde paikallisen sähköyhtiön niin kutsuttuun toimitusvelvollisuustuotteeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että sähkösopimuksen saisi tuosta noin vaan: vakuusmaksut ovat alalla varsin yleinen käytäntö. 

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat hyvä valinta luottotiedottomalle.

Vakuuksia pyydetään usein – vaikkakaan ei aina laillisin perustein

Yleisradion haastatteleman Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkolan lausunnon mukaan sähköyhtiöt vaativat vakuuksia liian heppoisin perustein.

Yleisradio kysyi vuonna 2019 yhteensä 68 sähköä myyvältä yritykseltä ja 52 sähkönsiirtoon erikoistuneelta yhtiöltä luottotiedottomilta kuluttajilta pyydetyistä vakuusmaksuista. Vaikka kaikki yhtiöt eivät kyselyyn vastanneetkaan, lopputulos oli vastanneiden osalta seuraava: neljäsosa siirtoyhtiöistä ja kolmasosa sähköä myyvistä yrityksistä vaativat luottotiedottomilta (potentiaalisilta) asiakkailtaan ennakkoon maksettavan vakuusmaksun silloin kun kuluttajalta löytyi maksuhäiriömerkintä tai jos kyseessä oli uusi asiakkuus.

Kilpailu-ja kuluttajavirasto on tulkinnut vakuusmaksuja siten, että sähköyhtiöt voivat halutessaan pyytää kuluttajalta vakuusmaksua mikäli tähän liittyy “erittäin painava syy”. Sähköyhtiöön tai tarvittaessa kuluttajaviranomaiseen kannattaa siis olla yhteyksissä, mikäli vakuusmaksu tuntuu kohtuuttomalta. 

Paljonko sähköyhtiön pyytämä vakuus on? 

Tämä on hyvin yksilöllistä ja suurimpana faktorina pidetään yleisesti asumismuotoa. 

Mikäli kyse on esimerkiksi sähkölämmitteisestä omakotitalosta, voi sähkösopimus luottotiedottomalle olla verrattain helppo saada, mutta tällöin kuluttajan kannattaa kuitenkin varautua pahimmassa tapauksessa jopa tuhansien eurojen vakuusmaksuun. 

Pienessä kerrostaloyksiössä asuva luottotiedoton kuluttaja voi sen sijaan selvitä satasilla. 

Saako sähköt asuntoon ennen kuin vakuusmaksu on maksettu? 

Mikäli vakuusmaksua on pyydetty, vaihtelee käytäntö sähkön kytkemisen suhteen sähköyhtiöittäin. Yleisradion kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia sähköä myyvistä yhtiöistä ja 60 prosenttia kyselyyn vastanneista siirtoyhtiöistä vaativat vakuusmaksun suorittamisen nimen omaan ennen sähköjen kytkemistä päälle sähkön tilauspaikkaan. 

Sähkösopimusten vertailu on osa taloudenhallintaa – ja se kannattaa!

Vaikka sähkösopimus luottotiedottomalle voi usein tarkoittaa vakuusmaksua, kannattaa itse sähkösopimus kuitenkin kilpailuttaa ja käyttää säästetyt eurot esimerkiksi maksuhäiriövelkojen hoitamiseen.

Uuden lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkinnät poistuvat heti kun ne on kuitattu.

Sähköyhtiöt eivät ole ainoita – myös muut yritykset voivat pyytää vakuuksia

Sähköyhtiöt eivät suinkaan ole ainoita yhtiöitä jotka voivat pyytää maksuhäiriömerkinnän saaneilta kuluttajilta vakuusmaksua. Vakuusmaksut ovatkin muodostuneet varsin yleiseksi toimintamalliksi esimerkiksi teleoperaattoreilla ja vakuutusyhtiöillä.

Velkaongelmiin kannattaa hakea apua – ja sitä on myös tarjolla!

Velkaongelmista selviäminen on usein kuitenkin suurempi projekti ja sähkösopimusten vertailu vain pieni osa suurempaa kuvaa.

Mikäli olet itse talousongelmissa, suosittelemme tutustumaan esimerkiksi Ulosottolaitoksen sivustoon, joka sisältää useita hyödyllisiä vinkkejä sekä linkkejä henkilökohtaisen taloustilanteen tasapainottamiseksi. 

Säästäminen kannattaa aina, mutta erityisesti silloin jos velat jo kuormittaa taloutta. Sähkösopimukset ilman perusmaksua voi olla tällöin hyvä ratkaisu.

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Y-tunnus: 3351195-8
Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo