Sähkön säästäminen kotona – 60 parasta vinkkiä

Sähkön säästäminen kotona onnistuu helpoiten laittamalla suurimmat sähkösyöpöt kuriin.

Vaikka olisit jo kilpailuttanut sähköyhtiöt ja napannut itsellesi halvan sähkösopimuksen, voit säästää sähkökustannuksissa myös elämällä energiatehokkaasti.

Mitkä on parhaat sähkön säästövinkit?

Parhaat sähkön säästövinkit on yksinkertaisia arjessa toteutettavia askareita, joita muistat toteuttaa viikko toisensa perään. 5 parasta vinkkiä alla:

Sammuta ylimääräiset laitteet – Kytke virta pois laitteista, joita et käytä ja irrota ne pistorasiasta, jos mahdollista. Myös sähkölaitteiden valmiustila kuluttaa sähköä, joten myös laturit kannattaa irrottaa seinästä, kun ne eivät ole käytössä.
Laske asuntosi lämpötilaa – Meillä pohjolassa kodin lämmitykseen kuluu paljon energiaa, joten sisälämpötilan laskeminen on yksi tehokkaimmista tavoista säästää sähköä. Jo yhden lämpöasteen alentaminen voi leikata sähkölaskusta jopa viisi prosenttia!
Käytä sähköä oikeaan aikaan – Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttö kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa yleisten kulutushuippujen ulkopuolelle, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan.
Lämmitä sähkösaunaa harkiten – Sähkökiuas on yksi kodin suurimmista energiasyöpöistä. Saunaa kannattaakin lämmittää harkiten ja sellaisina päivinä, että kaikki halukkaat pääsevät löylyihin saman illan aikana.
Sammuta ylimääräiset valot – Sammuta valot aina, kun poistut huoneesta pidemmäksi aikaa.

Säästä lämmityksessä

1. Laske asuintilojen lämpötilaa

Jos kotisi pohjaratkaisu sen mahdollistaa, lämmitä vain ne huoneet, joita käytät päivittäin. Suuret varastotilat, autotalli ja vierashuoneet voidaan pitää viileämpänä – säädä niiden patterit nollaan ja pidä ovet suljettuina. Säädä lämmitystä pienemmälle myös silloin, kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa.

Asunto

2. Valitse tehokkaat lämmitysratkaisut

Jos mahdollista, kiinnitä huomiota kodin lämmitysratkaisun valintaan. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja rahaa säästävä lämmitysmuoto. Myös investointi esimerkiksi aurinkopaneeleihin tai johonkin muuhun lämmitysjärjestelmään ja voi maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Ilmalämpöpumppu

3. Laita tulet takkaan

Paukkupakkasilla voit korvata osan muusta lämmitysenergian tarpeesta polttamalla puita kodin tulisijoissa, kuten takassa tai leivinuunissa.

Takka

4. Hanki ilmankostutin

Sisäilma tuntuu lämpimämmältä, kun suhteellinen ilmankosteus on korkeampi, jolloin voit säätää kodin lämmitystä pienemmälle. Myös jotkin viherkasvit voivat ylläpitää ja lisätä huoneilman kosteutta. Liian kosteaa toki ei saa olla, varsinkin jos lämpötila on alhainen, sillä riski homeelle kasvaa silloin.

Ilmankostutin

5. Käytä termostaattia

Anna termostaattien hoitaa optimaalisen lämpötilan säätö, niin vältät turhaan sähköä kuluttavat huonelämpötilan heilahdukset. Älä peitä patterin termostaattia verhoilla – peitetty termostaatti ei pysty tunnistamaan todellista lämpötilaa ja toimimaan oikein.

Termostaatti

6. Tarkista tiivisteet

Varmista, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat hyvässä kunnossa ja lisää tarvittaessa tiivistemassaa. Tiivisteet kannattaa pitää kunnossa etenkin talviaikaan, ettei lämpö karkaa harakoille.

Tarkista tiivisteet

7. Tuuleta nopeasti läpivedolla

Älä availe ikkunoita yksitellen vaan tuuleta nopeasti kerralla läpivedolla. Muutaman minuutin tehokas kertatuuletus riittää raikastamaan sisäilman.

Tuuleta läpivedolla

8. Laita mattoja lattioille

Nyt on hyvä syy sisustaa kodin paljaat lattiat kauniiksi matoilla, jotka toimivat eristeenä pitäen huoneen ja varpaasi lämpimämpinä.

Mattoja lattioille

9. Sulje verhot yöksi

Pienetkin lämmön karkaamista vähentävät teot kannattavat. Talveksi ikkunoihin kannattaakin vaihtaa paksummat verhot, jotka eristävät lämpöä paremmin. Avaa verhot aurinkoisempina helmi-maaliskuun päivinä, jotta auringonvalon lämpö pääsee sisälle asti.

Sulje verhot

10. Kerrospukeudu

Kuten talvisaikaan muutenkin, pukeudu myös kotona lämpimästi. Sisälämpötilan nostamisen sijaan villapaidat ja sisätohvelit ovat yksi helpoimmista tavoista säästää sähkölaskussa.

Villapaita

11. Käytä paksumpaa peittoa

Vaihda talvella lämpimämpään peittoon, niin voit pitää makuuhuoneen lämpötilan asteen pari muita huoneita viileämpänä. Viileässä myös nukut paremmin!

Peitto

Säästä keittiössä

12. Kokkaa kerralla enemmän

Kun lämmität uunin, suunnittele ruoanlaitto niin, että valmistat ruokaa usean päivän tarpeisiin samalla kertaa. Voit esimerkiksi jakaa viikon ateriat rasioihin ja pakastaa ne. Näin käytät uunin lämmittämiseen vaaditun energian tehokkaasti ja säästät sähköä monen päivän kokkailujen edestä.

Kokkailu

13. Käytä jälkilämpöä hyväksi ruoanlaitossa

Voit kytkeä uunista ja keittolevyistä virran pois muutamaa minuuttia ennen ruoan varsinaista valmistumisaikaa. Jälkilämpö valmistaa ruoan loppuun ja säästää rahaa ja sähköä. Tämä kannattaa huomioida etenkin kesähelteillä – mitä lyhyemmän aikaa uunia käytät, sitä nopeammin keittiö viilenee.

Uunin jälkilämpö

14. Luonnollinen liesituuletin

Kesällä voit avata keittiön ikkunat liesituulettimen käytön sijaan. 

Aukinainen ikkuna

15. Eipäs kurkita!

Yritä olla avaamatta uunin luukkua ruoan valmistumisen aikana, jottei kallis, kuuma ilma pääse karkaamaan. Voit pitää silmällä herkullisen ateriasi valmistumista uunin ikkunaluukun läpi.

Kurkkija

16. Taas jääkaapilla?

Onko teilläkin joku jääkaapilla etsimässä naposteltavaa viiden minuutin välein? Aina kun avaat jääkaapin oven, suuri osa viileästä ilmasta karkaa ulos ja sen on käytettävä enemmän energiaa viilentääkseen lämpötilan takaisin optimaaliseksi. 

17. Käytä ruoanlaiton jälkilämpö hyödyksi

Kun ruoka on valmista, jätä uunin luukku auki. Näin lämmität samalla keittiön ja kuivaat keittiöpyyhkeet.

Lämmin uuni

18. Mikrottaminen kannattaa

Aterian lämmittäminen mikroaaltouunissa säästää rutkasti sähköä uuniin verrattuna. Mikrossa lämmittäminen vie myös vähemmän aikaa, jolloin saat taltutettua nälkäsi nopeammin.

19. Pieni kattila, pieni keittolevy

Valitse lieden keittolevyn koko kattilan mukaan niin, että kaikki levyn lämpöenergia kohdistuu kattilaan, eikä karkaa hukkaan. Eli älä lämmitä pientä kattilaa tai paistinpannua isolla levyllä.

20. Kuinka paljon vettä kattilaan?

Lämmitä kattilassa vain niin paljon vettä kuin mitä sillä hetkellä tarvitset. Muista laittaa kattilaan myös kansi, niin vesi kuumenee nopeammin, eikä lämpö karkaa höyryn mukana. Voit myös kuumentaa veden helposti ja edullisesti vedenkeittimellä ennen kattilaan kaatamista, jolloin liesi ei kuluta niin paljon sähköä.

Kattila

21. Nautitaan kylmänä

Valmista toisinaan kylmiä ruokia, jotka eivät vaadi kuumennusta. Ravitseva ja terveellinen salaatti ei tarvitse valmistuakseen monia keittiön sähkölaitteita, kuten uunia, mikroa tai keittolevyjä.

22. Grilli kuumaksi

Aloita grillauskausi hyvissä ajoin ja valmista herkullisia aterioita kaasu- tai hiiligrillillä ulkoilmassa. Ja kesä tuntuu varmasti pidemmältä!

Grilli

23. Laske pesuvesi käsitiskeille 

Tiskaa ja huuhtele likaiset astiat tiskialtaaseen lasketussa pesuvedessä juoksevan veden sijaan.

24. Anna tiskikoneen hoitaa likainen työ

Astioita ei tarvitse huuhdella tai esipestä ennen tiskikoneeseen laittamista. Poista vain suurimmat ruoantähteet ja lataa astiat koneeseen mahdollisimman tiiviisti. Kone tiskaa astiat myös paljon energiatehokkaammin, vähemmällä vedellä ja matalammassa lämpötilassa kuin jos sama määrä tiskattaisiin käsin. Maksimoi sähkön säästö eco-ohjelmalla ja pese vain täysiä koneellisia.

Astianpesukone

25. Säädä tiskikoneen lämpötilaa

Jos voit valita tiskikoneesi pesulämpötilan, käytä ohjelmia, jotka pesevät astiat matalammassa lämpötilassa. Mitä matalampi veden lämpötila, sitä enemmän sähköä säästät.

Säädä tiskikoneen lämpötilaa

26. Kylmälaitteiden paikalla on merkitystä

Sijoita jääkaappi ja pakastin erilleen lämpöä tuottavista kodinkoneista ja laitteista, kuten astianpesukoneesta, uunista ja pattereista. Varmista myös, ettei se ole suorassa auringonvalossa tai muiden lämpöä säteilevien laitteiden lähellä.

Jos mahdollista, hyvä paikka jääkaapille on ulkoseinää vasten, joka on yleensä viileämpi ja kodinkoneen tuottama lämpö pääsee vapautumaan helpommin. Jätä tarpeeksi tilaa laitteen ja seinän väliin, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Muista myös imuroida pölyt säännöllisesti, etteivät ne tuki tuuletusaukkoja, jotta kylmälaitteet pääsevät toimimaan tehokkaasti.

Lämmin patteri

27. Sulata pakasteet jääkaapissa

Kylmät pakasteet viilentävät jääkaappia sulaessaan, jolloin jääkaapin ei tarvitse käyttää niin paljon energiaa pitääkseen lämpötilan optimaalisena.

Sulata pakasteet jääkaapissa

28. Jäähdytä ruoka ennen jääkaappia ja pakastinta

Älä laita kuumaa tai lämmintä ruokaa jääkaappiin tai pakastimeen. Jäähdytä ruoka ensin huoneenlämpöiseksi, jottei kylmälaitteiden tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa viilentämiseen.

Ruoan jäähdytys

29. Sulata jääkaappi ja pakastin

Jääkaappi ja etenkin pakastin kannattaa sulattaa säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa. Mitä vähemmän pakastimessa on jääkerrostumaa, sitä tehokkaammin se toimii – ja säästää sähköä.

Sulata jääkaappi ja pakastin

30. Pakastin täyteen

Täysi pakastin kuluttaa vähemmän sähköä, sillä pakasteet eivät ehdi lämmetä, kun pakastimen ovi avataan. Jos pakastimessa on tyhjää tilaa, se täyttyy lämpimällä ilmalla aina, kun ovi avataan ja uudelleen jäähdyttäminen vie paljon energiaa.

Pakastin täyteen

31. Kaiken ei tarvitse olla suurta

Jos kodissasi ei asu suurperhe, et luultavasti tarvitse jättimäistä amerikkalaistyylistä jääkaappia. Pienempi, kotitaloutesi kokoon sopiva jääkaappi on fiksu ja helppo valinta sähkön säästämiseksi.

Pieni pakastin

Säästä pyykkituvassa

32. Oikeasti pesun tarpeessa vai takaisin kaappiin?

Tarkista vaatteet käytön jälkeen – tarvitsevatko ne todella pesua vai voisiko niitä käyttää vielä uudelleen? Riittäisikö pelkkä tuuletus?

Pyykit

33. Pyykkää energiatehokkaasti

Pese pyykkiä vain täysiä koneellisia. Käytä pyykkikoneen pika-, energiansäästö- ja eco-ohjelmia. Jos vaatteesi kaipaavat vain pientä raikastusta, kannattaa käyttää pikapesua, niin et tuhlaa energiaa turhaan täyspitkällä pesuohjelmalla. Selvää säästöä!

Pyykkikone

34. Pese pyykit matalammassa lämpötilassa

Jopa yli 90 % pyykinpesukoneen energian käytöstä kuluu pesuveden lämmittämiseen. Pyykinpesuaineet toimivat hyvin myös alemmassa lämpötilassa. Kun peset vaatteet viileämmässä lämpötilassa, kuten 40 asteessa 60 asteen sijaan, säästät tekstiilien lisäksi myös rahaa.

Pese pyykit matalammassa lämpötilassa

35. Kuivaa pyykit narulla

Vanhat kunnon pyykkinarut kunniaan – kuivaa pyykit telineessä tai narulla. Hyvällä säällä voit ripustaa pyykkisi kuivumaan pihalle tai ikkunan eteen auringon lämpöön. Luonnollinen kuivaaminen kuivausrummun sijaan säästää sähkön lisäksi tekstiilejä, jolloin ne kestävät käytössä pidempään. Plussana ulkona kuivatut pyykit tuoksuvat ihanalle! Mikä onkaan mukavampaa kuin kömpiä ulkona kuivattuihin puhtaisiin lakanoihin.

Pyykkinaru

36. Jätä nihkeäksi

Jos käytät kuivausrumpua, ota vaatteet pois kuivurista ennen kuin ne ovat kuivuneet kokonaan. Hieman kosteana vaatteet on helpompi silittää tai nostaa henkariin siliämään itsestään ja säästät samalla sähköä lyhyemmällä kuivausohjelmalla.

Pyykinkuivain

37. Nukkasihti

Puhdista pyykkikoneen nukkasihti säännöllisesti, jotta kone pystyy hoitamaan työnsä energiatehokkaammin ilman ylimääräistä kuormitusta.

Nukkasihti

Säästä kylpyhuoneessa

38. Pikasuihku kylvyn sijaan 

Säästä lämpimät vaahtokylvyt harvinaisiin hemmotteluhetkiin ja totuttele arkipäivisin viileämpiin pikasuihkuihin. Voit myös asentaa hanoihin ja suihkupäähän vedensäästöventtiilit. Jotkut vannovat myös kylmän suihkun terveysvaikutusten nimeen. Pitäisiköhän kokeilla?

Suihku

39. Sähkösauna 

Sähkökiuas on yksi kodin suurimmista energiasyöpöistä. Saunaa kannattaakin lämmittää harkiten ja sellaisina päivinä, että kaikki halukkaat pääsevät löylyihin saman illan aikana.

40. Tip, tip, tip…

Korjaamalla vuotavan hanan voit säästää merkittäviä summia pitkällä aikavälillä.

Vuotava hana

41. Luomuhiukset

Anna hiusten kuivua luonnollisesti ja jätä toisinaan hiustenkuivain, suoristusraudat ja kihartimet kaappiin. Etenkin kesällä aurinko ja tuuli hoitavat saman asian.

Hiustenkuivain

Säästä valaistuksessa

42. Vaihda LED-valoihin

LED-lamput ovat energiatehokkaita ja kuluttavat vain alle 10 % energiaa perinteisiin hehkulamppuihin verrattuna. Ledit ovat lisäksi valotehokkaampia, voit valita haluamasi värilämpötilan sekä säätää tunnelmavalaistusta himmennysominaisuudella. Hanki myös koriste- ja jouluvalot LED-versioina!

Led

43. Pidä lamput puhtaina

Kodin valaisimiin kertyy helposti pölyä. Pyyhi pölyt lampuista parhaan valotehon ylläpitämiseksi.

Pidä lamput puhtaina

44. Pese ikkunat

Likaiset ikkunat voivat vähentää luonnonvalon tehoa jopa 40 %. Pese ikkunat joka kevät ja syksy, ja nauti luonnonvalosta kirkkaiden ikkunoiden läpi, niin tarvitset vähemmän sähkövaloja.

Ikkunoiden pesu

45. Sisusta vaaleilla sävyillä

Hyvä idea asunnon valoisuuden lisäämiseksi ylimääräisen sähkövalaistuksen sijaan on sisustaa vaaleilla väreillä, jotka heijastavat valoa. Tällöin voit käyttää vähemmän energiaa kuluttavia valaisimia tilan valoisuudesta tinkimättä.

46. Valonlähteiden paikat

Valaisin kannattaa sijoittaa huoneen nurkkaan, sillä ympäröivien seinien heijastuksesta johtuen sen valoteho on kirkkaampi. Voit säästää sähköä myös käyttämällä kohde- ja työvalaisimia koko huoneen valaisemisen sijaan.

Lamppu

Säästä teknologiassa

47. Päivitä laitteistosi uuteen teknologiaan

Uudet kodinkoneet ja -laitteet kuluttavat paljon vähemmän energiaa vanhoihin malleihin verrattuna. Saat samalla hyvän syyn investoida uusimpiin laitteisiin. Tutustu myös sähkölaitteiden energiatehokkuusluokitukseen ennen ostopäätöstä. 

48. Käytä kannettavaa tietokonetta

Läppäri on pöytätietokonetta energiatehokkaampi vaihtoehto.

Läppäri

49. Osta energiatehokasta

Tarkista ennen ostopäätöstäsi laitteiden ja kodinkoneiden energiamerkinnät, joiden avulla voit tunnistaa energiatehokkaat tuotteet.

50. Seuraa ja hallitse sähkön käyttöä älylaitteilla

Kodin laitteiden sähkönkulutus on seurattavissa kulutusmittareilla tai sähköyhtiösi tarjoaman mobiiliapplikaation avulla. Voit myös käyttää ajastimia eri huoneissa ja tiloissa käyttötarpeen mukaan. 

Sähkömittari

51. Pidä kodinkoneet puhtaina

Muista pyyhkiä pölyt ja liat kodinkoneista ja -laitteista säännöllisin väliajoin ja imuroida myös niiden ympäriltä, jotta liitäntä- ja tuuletusaukot eivät mene tukkoon ja aiheuta häiriöitä laitteen toimintaan ja energiankulutukseen.

Imuri

52. Laatuaikaa ilman viihde-elektroniikkaa

Rajoita ruutuaikaa ja vietä enemmän aikaa perheen ja ystävien kesken. Sopikaa tietty päivä viikosta, kun keskitytte yhdessäoloon television ja älylaitteiden sijaan. Sähköä säästävä, mukava illanvietto voi pitää sisällään vaikka lautapelejä, lukemista, käsitöitä tai musisointia ja tarjoaa tauon teknologiapainotteiseen arkeen. 

Laatuaikaa ilman viihde-elektroniikkaa

Säästä lasten kanssa

53. Kannusta lapsia auttamaan

Kerro lapsille, mistä sähkö tulee ja miten tärkeää sähkön säästäminen on. Koko perhe voi säästää sähköä yhdessä tehokkaammin, kun kaikki ymmärtävät yhteisen tavoitteen.

Sähkön säästäminen

54. Anna vastuutehtävä

Voit ottaa vanhemmat lapset mukaan sähkönsäästötalkoisiin antamalla heille vastuutehtävän, kuten valojen sammuttamisen tai verhojen avaamisen aamulla valojen sytyttämisen sijaan.

Valojen sammutus

55. Rajoita lasten ruutuaikaa

Mitä vähemmän aikaa lapset viettävät älylaitteiden parissa, sitä vähemmän laitteet kuluttavat sähköä.

Ruutuaika

Säästä kodin ulkopuolella

56. Liiketunnistimet valoihin

Asenna liiketunnistimet ulkovaloihin, jolloin ne syttyvät vain tarpeen mukaan, eivätkä tuhlaa sähköä turhaan.

Liiketunnistin

57. Valaise piha aurinkoenergialla

Käytä pihalla ja puutarhassa aurinkokennoilla toimivia valaisimia, jotka latautuvat itsestään päivänvalolla ja valaisevat kauniisti pimeällä. 

Aurinkovalo

58. Lehtipuita pihalle

Istuta etenkin etelä- ja länsipuoleiselle pihalle lehtipuita, jotka tarjoavat varjoa kesäaikaan. Talven tullen lehdettömät puut antavat auringon paistaa ikkunoista sisään.

Lehtipuu

59. Tarkista ulkoseinät

Tarkista, onko ulkoseinissä halkeamia ja korjaa kaikki vauriot, jotka voivat vaikuttaa talon energiankulutukseen.

Tarkista ulkoseinät

60. Ulkoile enemmän

Vietä enemmän aikaa kodin ulkopuolella. Nauti hyvästä säästä, kauniista luonnosta, kulttuurista ja aktiviteeteista kodin ulkopuolella, mikä vähentää sähkön käyttöäsi kuin itsestään. 

Ulkoile enemmän

Toivomme, että nämä vinkit auttavat myös sinua säästämään satoja euroja sähkölaskussa vuositasolla. Sähkön säästämisen lisäksi, sähkölaskusi lopullisen summan arviointiin kannattaa kokeilla sähkölaskuria.

Usein kysyttyä

Mikä säästää eniten sähköä?

Parhaat keinot säästää sähköä on:

  • Käytä energiatehokkaita laitteita
  • Vaihda kaikki lamppusi LED-valoihin
  • Lämmitä saunaa harvemmin
  • Käytä ohjelmoitavaa lämpötilansäädintä
  • Tiivistä asunnon ilmaraot ja eristä ikkunat

Miten säästää sähköä lämmityksessä?

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Y-tunnus: 3351195-8
Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo