Sähköfutuurit – Sähkön hintaennuste tuleville kuukausille

Sähköfutuurit ovat sähköpörssissä käytettäviä sijoitusinstrumentteja, jotka mahdollistavat sähkön hinnan määrittämisen tulevaisuudessa tuotetulle sähkölle.

Listaamiemme futuurien hintatiedot pohjautuvat NASDAQ Commodities -pörssitietoihin ja ne sisältävät myös Suomessa pakollisen 24% arvonlisäveron.

Miltä näyttää tulevien kuukausien sähkön hintaennuste?

Alla sähkön hintaennuste tuleville kuukausille. Futuurien hinnat ilmoitettu kilowattitunteita (kWh).

Pörssisähkön kuluttajana lyhyen ajan sähkön hinnanmuutosten seuraaminen on helpointa yhteispohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä

Jotta kiinteähintaiset sähkösopimukset olisivat puolestaan mahdollisia, markkinat käyvät sähkökauppaa futuureiksi kutsuttavilla johdannaisilla. Sähköyhtiöt ja muut kauppiaat käyvät futuurikauppaa käydään NASDAQ Commodities -pörssissä, jossa spot-hinnat hinnoitellaan keskiarvollisesti kuukausi-, kvartaali- ja vuositasolla.

Sähkön hintaennuste 2024 (kWh)

Sähkön hinta muodostuu kuitenkin käytännössä useiden muuttujien vaikutuksesta. Spot-hinnan, eli kansanomaisemmin pörssisähkön hintaan, vaikuttavat ennen kaikkea kysyntä ja tarjonta. Halvimman pörssisähkön hinnan taustalla on usein alhainen sähkön kysyntä, tai laajasti tarjolla oleva tuotantokustannuksiltaan alhainen uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö, kuten vaikkapa vesi- tai tuulivoima.

Talvella koko Suomen sähkönkulutus on suurta pakkasista johtuen. Tällöin kuluttajien kohonnutta sähkönkysyntää paikkaa kuitenkin tuulivoima, jota tuotetaan keskimäärin enemmän juuri talvikuukausina (lähde: Fingrid tuulivoiman tuotanto).

Sähkön spot-hinta ei ole Pohjoismaissa identtinen. Tämä johtuu siitä, että sähkönsiirto vaikuttaa alueelliseen spot-hintaan. 

Siinä missä esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on heikomman sähkönsiirtoverkon ansiosta useampia sähkön hinta-alueita, on niitä vahvasta siirtoverkostaan tunnetussa Suomessa vain yksi. 

Sähkön hintaennuste – haluatko lisää tietoa? 

Monet sähköyhtiöt julkaisevat verkkosivuillaan tietoa sähkömarkkinoiden tilanteesta. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi Fortum, jonka markkinakatsaus antaa kattavasti helposti pureskeltavaa tietoa.

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo