Sähkön hintaennuste tuleville kuukausille

Tarkasta miltä tulevien kuukausien sähkön hintaennuste näyttää!

Hintatiedot pohjautuvat NASDAQ Commodities -pörssitietoihin ja ne sisältävät myös Suomessa pakollisen 24% arvonlisäveron.
Löydä suomen edullisin sähkösopimus
Päivitetty: 07.11.2023

Sähköfutuurit 2024

Sähköfutuurimarkkinoiden hinnoittelemat ennustukset sähkön hinnaksi tulevina kuukausina. Hinnat ilmoitettu kilowattitunteita (kWh).

Pörssisähkön kuluttajana lyhyen ajan sähkön hinnanmuutosten seuraaminen on helpointa yhteispohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä

Jotta kiinteähintaiset sähkösopimukset olisivat puolestaan mahdollisia, markkinat käyvät sähkökauppaa futuureiksi kutsuttavilla johdannaisilla. Sähköyhtiöt ja muut kauppiaat käyvät futuurikauppaa käydään NASDAQ Commodities -pörssissä, jossa spot-hinnat hinnoitellaan keskiarvollisesti kuukausi-, kvartaali- ja vuositasolla.

Sähkön hintaennuste 2024 (kWh)

Sähkön hinta muodostuu kuitenkin käytännössä useiden muuttujien vaikutuksesta. Spot-hinnan, eli kansanomaisemmin pörssisähkön hintaan, vaikuttavat ennen kaikkea kysyntä ja tarjonta. Halvimman pörssisähkön hinnan taustalla on usein alhainen sähkön kysyntä, tai laajasti tarjolla oleva tuotantokustannuksiltaan alhainen uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö, kuten vaikkapa vesi- tai tuulivoima.

Talvella sähkönkulutus on suurta ja markkinoilla olevan tuulivoiman määrä pakkasista johtuen varsin vähäistä. Sähkön spot-hinta ei ole Pohjoismaissa myöskään täysin identtinen. Tämä johtuu siitä, että sähkönsiirto vaikuttaa alueelliseen spot-hintaan. 

Siinä missä esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on heikomman sähkönsiirtoverkon ansiosta useampia sähkön hinta-alueita, on niitä vahvasta siirtoverkostaan tunnetussa Suomessa vain yksi. 

Sähkön hintaennuste – haluatko lisää tietoa? 

Monet sähköyhtiöt julkaisevat verkkosivuillaan tietoa sähkömarkkinoiden tilanteesta. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi Fortum, jonka markkinakatsaus antaa kattavasti helposti pureskeltavaa tietoa.

Teemu Pesonen

Teemu Pesonen

Teemu Pesonen on Sähkösopimukset.com:n yksi perustajajäsenistä ja alustateknologioiden ammattilainen yli 10 vuoden kokemuksella. Hänen tavoitteenaan on rakentaa Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto – ei sen enempää.

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Y-tunnus: 3351195-8
Yhteydenotot: [email protected]

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2023 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo