Pörssisähkön hinta Suomessa – Hintakehitys vuosien varrella

Pörssisähkön hinta Suomessa muodostuu Pohjoismaiden Nord Pool -sähköpörssissä, jossa sähkön hinta määritellään tunneittain.

Mikä on ollut sähkön hinta samaan aikaan viime vuonna? Sähköenergian kysynnän ollessa korkealla, on hyvä tarkkailla sähkön hintaa välttääksesi kulutusta hintapiikkien aikaan.

Pörssisähkön spot-hinta Suomessa eri vuosina (snt/kWh)

Tarkastellaan, millaista sähkön hinnan kehitys on ollut Suomessa. Ilmoitamme hinnan yksikössä MWh (1 MWh = 1000 kWh).

Kun mietitään 2000-lukua, on sähkön hinta ollut keskimäärin 37 €/MWh. Vuonna 2000 hinta oli vain 15 €/MWh. Suurin hintapiikki on nähty vuosina 2010 – 2011, jolloin sähkön hinta oli keskimäärin 53,06 €/MWh. 

Vuonna 2020 sähkön pörssihinta oli Pohjoismaissa poikkeuksellisen alhainen. Vuoden keskiarvo oli vain 28 €/MWh. Suurin syy alhaiseen sähkön hintaan oli korkeat sademäärät, sekä poikkeuksellisen luminen sää Norjassa. 

Sähkölaskun hinta

Sähkön kokonaishinta sisältää:

⚡Sähköenergian hinta
〰️ Sähkönsiirron hinta
💶Verot

Sähköenergian hinta voi olla joko kiinteä tai seurata pörssisähkön hintaa Nordpoolissa, jolloin puhutaan sähkön pörssihinnasta tai spot hinnasta.

Spot hinta sähkö määräytyy tarjonnan ja kysynnän mukaan sähköpörssissä. Pörssisähkön spot hinta Suomessa on yleensä alhaisempi yöllä ja viikonloppuisin, kun sähkön käyttö on vähäisempää.

Varmistaaksesi mahdollisimman alhaisen sähkölaskun, kannattaa valita halvin sähkösopimus. Tekoälyllä toimivat smart-plugit taas voivat auttaa automatisoimaan isojen sähkölaitteiden päälläolon tunneille jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan.

Nord Pool sähkön hinta eri vuosina (snt/mWh)

Pörssisähkön hinta määritellään sähköpörssin – Nord Poolin – sähkön spot-hinnan mukaan. Pörssisähkön hinta seuraa reaaliaikaisia markkinamuutoksia, kuten esimerkiksi sähkön kysyntä ja tarjonta, tuotantokustannukset ja globaalit energian hinnat.

Sähkö spot-hinta on Nord Poolin tuntikohtainen tukkuhinta joka määrittyy 24 kertaa päivässä. Tämä dynaaminen hintamekanismi tarjoaa mahdollisuuksia aktiivisille sähkömarkkinoiden seuraajille.

Sähkön hinta kwh ja mwh

Sähköyhtiöt ilmoittaa myymänsä sähkön hinnan kilowattitunneissa (kwh) tai megawattitunneissa (mwh). Sähkön hinta kwh on kuluttajalle tärkein mittari, sillä se kertoo paljonko sähkö maksaa per käytetty yksikkö. Mwh hinta taas on yleisempi mittari esimerkiksi pörssisähkön hinnan seurannassa.

Suosittelemme kilpailuttamaan sen hetkiset sähkösopimukset, varmistaaksesi parhaan diilin, on sitten kyseessä sähkösopimus, joka on määräaikainen, tai jos etsit edullisinta pörssisähköä. Sähkölaskuri auttaa sinua arvioimaan sähkölaskusi hinnan, kun syötät sisään arvioidun vuosikulutuksesi kilowattitunteita (kWh).

Usein kysyttyä

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta päätekijästä: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Sähköenergian hinta määräytyy markkinoiden mukaan ja se voi olla kiinteä tai vaihdella pörssihinnan mukaan. Sähkönsiirron hinta on sähköverkkoyhtiön määräämä ja se on kiinteä. Veroista merkittävin on sähkövero.

Kuinka suojaudut sähkön hinnan nousulta?

Ensimmäisenä oma sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Muita yleishyödyllisiä vinkkejä on hankkia ilmalämpöpumppu, saunomisen vähentäminen sekä maalaisjärjen käyttäminen. Ei kannata pitää valoja päällä turhaan – tai olla suihkussa 15 minuuttia joka päivä. 

Mistä seurata pörssisähkön hintaa?

Pörssisähkön hintaa voit seurata suoraan sähköyhtiöiden sivulta, tai ylläpitämämme sähkön hinta -seurannan kautta.

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Y-tunnus: 3351195-8
Yhteydenotot: info@sahkosopimusinfo.com

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2024 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo