Löydä Suomen halvin määräaikainen sähkösopimus

Tiesitkö, että 96% norjalaisista suosii pörssisähköä kilpailuttaessaan sähkösopimuksia, kun taas yli puolet suomalaisista valitsee ennemmin määräaikaisen sopimuksen?

Suurimpana syynä tähän eroavaisuuteen pidetään suomalaisten turvallisuushakuisuutta. Valitessasi määräaikaisen sähkösopimuksen oletkin turvassa hintojen vaihteluilta, koska sähkön hinta on lukittu määräajaksi.
Löydä suomen edullisin sähkösopimus

Halvin määräaikainen sähkösopimus

tab-image
Määräaikaiset sähkösopimukset
HALVIN MÄÄRÄAIKAINEN
Oomi

Oomi Kiinteä 24kk

Kuukausittainen perusmaksu: 4,90€
Sopimustyyppi: 24kk määräaikainen sähkösopimus
8,49snt / kWh
Väre

Väre Välkky 12kk

Kuukausittainen perusmaksu: 3,98€
Sopimustyyppi: 12kk määräaikainen sähkösopimus
7,55snt / kWh + Kulutusvaikutus
Väre

Väre Välkky 24kk

Kuukausittainen perusmaksu: 3,98€
Sopimustyyppi: 24kk määräaikainen sähkösopimus
7,85snt / kWh + Kulutusvaikutus
Fortum

Fortum Duo 24kk

Kuukausittainen perusmaksu: 3,99€
Sopimustyyppi: 24kk määräaikainen sähkösopimus
8,07snt / kWh + Kulutusvaikutus
Fortum

Fortum Takuu 24kk

Kuukausittainen perusmaksu: 4,50€
Sopimustyyppi: 24kk määräaikainen sähkösopimus
9,90snt / kWh

Määräaikainen sähkösopimus on vaihtoehto niille, jotka haluavat sitoutua tiettyyn sähköyhtiöön ja sähkön hintaan pidemmäksi ajaksi. Määräaikaisilla sopimuksilla on yleensä 12–36 kuukauden pituisia sopimuskausia, ja ne tarjoavat usein kiinteän hinnan sähkön käytölle  koko sopimuskauden ajaksi.

Vuonna 2022 pörssisähkösopimusten suosio oli kasvussa myös Suomessa, mutta 50% suomalaisista valitsi silti edelleen mieluiten määräaikaisen sopimuksen.

Sopimustyyppi20182019202020212022
Määräaikainen sähkösopimus42 %49 %52 %54 %50 %
Toistaiseksi voimassa oleva49 %40 %40 %37 %36 %
Pörssisähkö9 %11 %8 %9 %14 %
Sopimustyyppien osuudet Suomessa eri vuosina. Lähde: Energiavirasto

Määräaikaisen sähkösopimuksen etuna on hintavakaus, joka mahdollistaa sähkölaskun ennustettavuuden. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä silloin, kun markkinat ovat epävakaat ja hinnat vaihtelevat suuresti. Määräaikaiset sopimukset voivat myös tarjota alennuksia.

Määräaikaisissa sopimuksissa voi olla kuitenkin myös haittapuolia: 

  • Sopimuksen aikana et voi vaihtaa sähköyhtiötä tai sopimusta ilman, että joudut maksamaan sopimussakkoon tai korvaamaan alennukset, jotka sait sopimuksen alussa. 
  • Jos sähkön hinta laskee markkinoilla, et voi hyödyntää alhaisempia hintoja ennen kuin määräaikainen sopimuskausi päättyy.

Kun harkitset määräaikaisen sähkösopimuksen solmimista, vertaile eri sähköyhtiöiden tarjouksia huolellisesti. Sähkön kilpailutus kannattaa ja se on ilmaista sivustollamme. Ota huomioon sopimuksen kesto, hinta ja mahdolliset lisäpalvelut sekä sopimuksen ehdot ja irtisanomismahdollisuudet. Näin voit tehdä fiksun päätöksen, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi ja taloudelliseen tilanteeseesi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinnoittelu

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta lukitaan sopimuksen alkaessa ja pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Hinnoittelu koostuu kahdesta osasta: perusmaksusta ja energiamaksusta. 

  • Perusmaksu on kuukausittainen kiinteä maksu, joka kattaa sähköyhtiön hallinnolliset kulut. 
  • Energiamaksu perustuu kulutetun sähkön määrään ja maksetaan kilowattitunneittain.

Määräaikaiset sähkösopimustyypit

24 kk määräaikainen sähkösopimus 

24 kk määräaikainen sähkösopimus on yksi yleisimmistä sähkösopimustyypeistä Suomessa. 24 kk määräaikainen sähkösopimus  tarjoaa tasaisen hinnan kahdeksi vuodeksi ja auttaa välttämään yllättävät sähkön hinnan nousut. Kuitenkin, jos sähkön hinta markkinoilla laskee, et hyödy tästä sopimuksen aikana. Tässä mielessä on tärkeää ottaa huomioon sähkömarkkinoiden tilanne ja hintaennusteet ennen pitkän sopimuksen tekemistä.

1 vuoden sähkösopimus – eli 12 kk määräaikainen sähkösopimus

12 kk määräaikainen sähkösopimus on toinen suosittu vaihtoehto. Se tarjoaa vakautta vuoden ajaksi ja antaa sinulle mahdollisuuden arvioida markkinoita uudelleen vuoden kuluttua. Jos oletat, että sähkön hinnat laskevat tulevaisuudessa, tämä voi olla hyvä vaihtoehto, koska se antaa sinulle joustavuutta arvioida sähkömarkkinoita uudelleen vuoden päästä. Melkein jokainen sähköyhtiö tarjoaa tätä sopimusta, joten löydät sivuiltamme varmasti sinua miellyttävän diilin! Tämän hetken halvin 1 vuoden sähkösopimus tulee Nordic Green Energyltä.

6 kk määräaikainen sopimus – harvinaista herkkua

Vaikka sähkösopimukset ovat yleensä 12 tai 24 kuukauden pituisia, joillakin sähköyhtiöillä on tarjolla myös 6 kuukauden määräaikaisia sopimuksia. Nämä sopimukset ovat harvinaisempia, mutta niitäkin löytyy markkinoilta. Kuuden kuukauden määräaikainen sopimus on joustavampi kuin pidemmät määräaikaiset sopimukset, mutta tarjoaa silti hintavakautta. Tällä hetkellä edullisin 6 kk määräaikainen sähkösopimus on Väreen Välkky.

Halvin määräaikainen sähkösopimus

Tällä hetkellä halvin määräaikainen sähkösopimus tulee Oomilta. Oomin kiinteä sähkösopimus 24 kk on edullisiin määräaikainen sähkösopimus. Pidäthän silmällä sivuamme, koska edullisimman määräaikaisen sähkösopimuksen hinta vaihtuu usein.

Kannattaako määräaikainen sähkösopimus 2023?

Kun sähkömarkkinat ovat ailahtelevat ja hinnat nousevat, määräaikainen sähkösopimus voi olla hyvä valinta, koska se tarjoaa vakautta. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse huolehtia sähkön hinnan noususta sopimuskauden aikana. Tämä voi helpottaa budjetointia ja vähentää huolta mahdollisista kustannusten noususta. 

Toisaalta, jos sähkön hinnat laskevat markkinoilla, et pysty hyödyntämään näitä säästöjä määräaikaisen sopimuksen aikana. Tässä tapauksessa toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa hinta seuraa markkinoita, voisi olla edullisempi vaihtoehto.


Yleisesti suosittelemme pörssisähköä kannattavampaa vaihtoehtona, varsinkin kun markkinatilanne on vakaa. Määräaikainen sähkösopimus voi kuitenkin olla stressi-vapaa valinta.  

Määräaikainen sähkösopimuksen  irtisanominen & sopimussakko

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen ennen sopimuskauden päättymistä voi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia. Useimmat sähköyhtiöt perivät sopimussakkoa, jos määräaikainen sopimus päätetään ennen sopimuskauden loppua. 

Jos muutat uuteen osoitteeseen, jotkut yhtiöt sallivat määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen ilman sopimussakkoa.

Määräaikainen sähkösopimus ja muutto

Kun muutat, sinun tulee tehdä uusi sähkösopimus uuteen osoitteeseesi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vanha määräaikainen sopimuksesi päättyisi automaattisesti. Saatat joutua maksamaan kahta sähkölaskua, ellei vanhaa sopimusta voida siirtää uuteen osoitteeseen tai jos sitä ei voida purkaa ilman sopimussakkoa.

Monet sähköyhtiöt kuitenkin tarjoavat mahdollisuuden siirtää sähkösopimus uuteen osoitteeseen ilman lisäkustannuksia. Kannattaa olla yhteydessä sähköyhtiöön ja kysyä sopimuksesi ehdoista kun on kyseessä sähkösopimus ja muutto.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Valinta määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen välillä riippuu monista tekijöistä.

Määräaikainen on hyvä vaihtoehto, jos arvostat ennakoitavuutta sähkökustannuksissa ja haluat välttää yllättävät hinnannousut. Kuitenkin, jos sähkön markkinahinta laskee, et pysty hyödyntämään alhaisempia hintoja määräaikaisella sopimuksella. 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka tunnetaan myös nimellä pörssisähkösopimus, on hyvä valinta, jos arvostat mahdollisuutta reagoida sähkömarkkinoiden muutoksiin ja hyödyntää mahdollisesti alhaisempia hintoja.

Valinta määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen välillä vaatii oman energiankulutuksen, hintaodotusten ja joustavuuden tarpeen harkintaa. On suositeltavaa vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia sivuiltamme löytääkseen sopimuksen, joka vastaa parhaiten omiin tarpeisiin.

Mitä tapahtuu kun määräaikainen sähkösopimus päättyy?

 Kun määräaikainen sähkösopimus päättyy, sinulla on yleensä muutamia vaihtoehtoja ja seurauksia, jotka voivat vaihdella sopimuksen ehdoista ja sähköntoimittajasta riippuen. Mitä voi tapahtua sopimuksen päätyttyä?

1) Sopimuksen jatkaminen: Jotkut sähköntoimittajat saattavat automaattisesti jatkaa sopimustasi määräaikaisen sopimuksen päätyttyä, mutta uusilla ehdoilla ja hinnoilla. Tämä tarkoittaa, että jatkat sähköntoimittajan palveluiden käyttöä, mutta uusilla sopimusehdoilla, kuten määräaikaisen sopimuksen sijasta toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. 


2) Siirtyminen toiseen sopimukseen: Voit päättää etsiä uuden sähkösopimuksen joko nykyisen sähköntoimittajan tai toisen sähköntoimittajan kanssa. Tällöin sinun kannattaa vertailla eri sähköntoimittajien tarjouksia, hinnoittelua ja sopimusehtoja, jotta voit valita itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon. 


3) Vapaasti vaihtuva sopimus: Jos et tee uutta sopimusta sopimuksen päätyttyä, sinut saatetaan siirtää sähköntoimittajan vapaasti vaihtuvaan sopimukseen. Tämä tarkoittaa, että jatkat sähkön saamista toimittajalta, mutta ilman kiinteää sopimusta. Tällöin sähkön hinta voi vaihdella markkinoiden mukaan. 

Sopimuksen päättymisen jälkeen sähköntoimittajalla voi olla erityisiä tarjouksia tai suosituksia sinulle, joten kannattaa olla yhteydessä heihin saadaksesi tarkempaa tietoa ja neuvoja tilanteestasi. Muista myös, että sähköntoimittajan vaihtaminen tai uuden sopimuksen tekeminen voi edellyttää tiettyjä ilmoitus- tai sopimuskauden mukaisia määräaikoja, joten kannattaa tutustua niihin ja toimia tarvittavalla tavalla ajoissa.

Pörssisähkö voi tarjota merkittäviä säästöjä, mutta sen haittapuolena on hintavaihteluiden aiheuttama ennakoimattomuus. Sinun tulee punnita hyötyjä ja haittoja oman tilanteensa ja tarpeidensa mukaan ennen pörssisähkösopimuksen valitsemista.

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on sopimus, jossa sähkön toimitus- ja hintaehtoja on sovittu tietyksi määräajaksi. Sopimus voi kestää yleensä muutamasta kuukaudesta jopa useisiin vuosiin. Määräaikainen sähkösopimus antaa kuluttajalle tai yritykselle tietyn ajanjakson aikana vakiohinnan ja ennustettavuutta sähkönkäytön kustannuksiin.

Määräaikaisen sähkösopimuksen päättymisaika on sovittu etukäteen, ja sopimusehdot voivat rajoittaa sopimuksen irtisanomista ennen määräajan päättymistä. Yleensä määräaikaisen sopimuksen lopettaminen ennen sen määräaikaa ei ole mahdollista ilman sopimuksen purkua tai irtisanomiskorvausta.

Mikäli sopimuksen irtisanominen ennen sen määräajan päättymistä tulee ajankohtaiseksi, on hyvä olla yhteydessä sähköntoimittajaan ja selvittää sopimuksen purkamismahdollisuudet ja mahdolliset irtisanomiskorvaukset.

Jos haluat päästä eroon määräaikaisesta sähkösopimuksesta, sinun on:

1) Tutkittava kyseisen sopimuksen ehdot ja selvittää, mitkä mahdollisuudet sinulla on irtisanoa sopimus ennen määräajan päättymistä.
2) Otettava yhteyttä sähköntoimittajaan ja keskustele heidän kanssaan irtisanomisesta. Kerro heille tilanteestasi ja pyydä tarkempia tietoja sopimuksen irtisanomismahdollisuuksista. He voivat tarjota sinulle tietoa siitä, miten voit edetä ja mahdollisesti tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja.
3) Etsittävä mahdollisia poikkeustapauksia: Jos sinulla on erityinen syy, kuten muutto (ulkomaille) tai taloudellinen vaikeus, saatat olla oikeutettu irtisanomaan sopimuksen ennen määräajan umpeutumista ilman sanktioita.

Sähkön hinta elää, mutta määräaikaisella sähkösopimuksella suojaat itseäsi sähkön hinnan nousulta kun sen sijaan pörssisähkössä et ole suojassa hinnan vaihteluilta.

Ennenaikainen irtisanominen voi aiheuttaa sopimussakon. Joissakin tilanteissa, esimerkiksi muuton yhteydessä, sakkoa ei välttämättä peritä.

Yleensä määräaikaisen sopimuksen ehtoja ei voi muuttaa sopimuskauden aikana. Muutokset ovat yleensä mahdollisia vasta sopimuskauden päätyttyä, mutta parasta tarkistaa tämä sähköyhtiösi kanssa, jos sopimus on tältä kohdin epäselvä

Teemu Pesonen

Teemu Pesonen

Teemu Pesonen on Sähkösopimukset.com:n yksi perustajajäsenistä ja alustateknologioiden ammattilainen yli 10 vuoden kokemuksella. Hänen tavoitteenaan on rakentaa Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto – ei sen enempää.

Suomen paras sähkösopimusten vertailusivusto - ei sen enempää.

Y-tunnus: 3351195-8
Yhteydenotot: [email protected]

Fortum
Nordic Green Energy
Väre
Oomi

© 2023 Sähkösopimukset.com

Sähkösopimukset.com
Logo