Miten löytää halvin sähkösopimus?

Halvin sähkösopimus on useimmiten helpointa löytää vertailusivustolta (kuten sähkösopimukset.com kautta!). Etenkin nykyisessä energiakriisissä sähkösopimus todellakin kannattaa kilpailuttaa – voit niin tekemällä säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa.

Syksyn 2022 sähkön markkinahinnat ovat kuitenkin olleet arvaamattomat ja varsinkin määräaikaisia 24kk sopimuksia on tarjolla enää vain muutamilla sähköyhtiöillä.

Alla yksi parhaista löytämistämme sähkösopimuksista, tämän hetken parhaalla mahdollisella hinnalla.

FIKSU VALINTA
Nordic Green Energy logo

Nordic Green Energy Smartti

Puolet (50 %) kulutuksestasi laskutetaan kiinteällä hinnalla ja puolet (50 %) sen hetkisellä pörssihinnalla.

Perusmaksu 3,8EUR/kk
Sopimus: 12kk tai 24kk määräaikainen
Kiinteä hinta + Pörssihinta

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkölaskun hinta koostuu monesta asiasta, eikä ainoastaan itse sähkön hinnasta. Vaikka sinulla olisi markkinoiden halvin sähkösopimus, on sähköenergian hinta vain kolmasosa koko sähkölaskun summasta.

Sähkön hinta koostuu näistä kolmesta (3) osa-alueesta:

 • Sähköenergian hinta – sähköenergia ostetaan sähköyhtiöltä, ja maksat siitä sopimuksen mukaisen hinnan. Hinta koostuu perusmaksusta sekä kulutukseen perustuvasta maksusta. Sähkölaskun hinnasta noin 30 % tulee sähköenergiasta.
 • Sähkönsiirron hinta – sähkönsiirto tarkoittaa sähköverkkojen ylläpitoa, sekä sähkön toimittamista kotitalouksiin. Siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Kerromme tästä aiheesta tarkemmin hetken kuluttua.
 • Verot – jokainen sähkölasku sisältää myös arvonlisäveron (24 %), sähköveron sekä huoltovarmuusmaksun. Näihin kuluihin menee sähkölaskusta noin kolmasosa, ja sähkönsiirtolaskusta jopa 40 %.

Miten sähkösopimuksen hinta määräytyy?

Äsken kävimme lävitse sähkön hinnan muodostumisen, mutta jokainen voi vapaasti valita myös haluamansa sähkösopimuksen. Halvin sähkösopimus riippuu aina tilanteesta, eli jokaiselle ei voi suositella aina samanlaista sopimusta.

Esimerkiksi kerrostaloyksiöön ja omakotitaloon kannattaa hankkia erilaiset sopimukset, koska sähkönkulutuksessa on valtavia eroja.

Erilaisia sähkösopimuksia:

 • Pörssisähkö
 • Määräaikainen sähkösopimus
 • Sähkösopimus ilman määräaikaa

Pörssisähkö

Pörssisidonnainen sähkösopimus pohjautuu yleensä Pohjoismaiden sähköpörssin “Nord Poolin” tunneittain vaihtuvaan vuorokausimarkkinahintaan. Sopimuksen hinta vaihtelee kuitenkin sähköyhtiöiden välillä.

Sähköstä maksetaan äsken mainittu pörssihinta, jonka päälle lisätään myyjän välityspalkkio sekä sähkön perusmaksu. Jos hinta on sidottu julkisiin viitearvoihin, ei sähköyhtiön tarvitse ilmoittaa hinnan muutoksista.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on kestoltaan yleensä 12 tai 24 kuukautta. Sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Energiakriisin takia määräaikaisia sähkösopimuksia ei saa enää entiseen tapaan – koska myyjä ei voi ennustaa hinnanmuutoksia kovinkaan tarkasti.

Pääsääntöisesti määräaikaista sopimusta ei voi lopettaa kesken kaiken. Sopimuksessa on kuitenkin mainittu, jos esimerkiksi muutto oikeuttaa sopimuksen irtisanomisen. Katsotaan näitä asioita tarkemmin tämän artikkelin lopussa.

Sähkösopimus ilman määräaikaa

Sähkösopimus voi olla myös toistaiseksi voimassa oleva. Sähkön hinta (senttiä / kWh) sekä perusmaksu on ilmoitettu etukäteen. Mahdolliset hinnan muutokset tulee ilmoittaa asiakkaalle kuukauden varoitusajalla.

Asiakas voi lopettaa sopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Myyjällä on puolestaan kuukauden irtisanomisaika.

Edullinen sähkösopimus: käyttömaksu vs. perusmaksu

Halvin sähkö ei aina ole se, jossa varsinainen käyttömaksu on pienen. Sähkösopimuksessa on usein myös perusmaksu, joka lisää sähkölaskun loppusummaa. Jos kyseessä on pieni kerrostalohuoneisto, voi perusmaksun osuus olla jopa puolet sähkön hinnasta.

Sähkösopimus koostuu seuraavalla tavalla:

 • Käyttömaksu – sähkösopimuksen hinta voi olla kiinteä, tai siinä voi olla kulutukseen perustuva käyttömaksu. Käyttömaksu ilmoitetaan kWh, eli paljonko energiaa kulutetaan kilowatteina tunnissa. Edullisin sähkösopimus tarjoaa sähköä alle 10 snt / kWh, mutta energiakriisi on nostanut hintoja roimasti.
 • Perusmaksu – lähes kaikissa sähkösopimuksissa on perusmaksu, joka veloitetaan yleensä kuukausimaksulla. Perusmaksu vaihtelee pääsääntöisesti 1 – 10 € välillä. Perusmaksu ei ole sidoksissa sähkönkulutukseen, eli hinta on aina vakio.

Halvin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla

Halvin sähkösopimus löytyy aina kilpailuttamisen kautta. Vaikka “halpa sähkö” ei sovikaan nykytilanteeseen, säästäminen kannattaa aina. Alla on ytimekkäät ohjeet, kuinka löydät itsellesi edullisimman sähkösopimuksen:

Näin löydät halvimman sähkösopimuksen vuonna 2022:

 1. Selaa Sähkösopimukset.com tarjontaa – meidän kautta löytyy tämän hetken halvin sähkösopimus, asuitpa kerrostalossa tai omakotitalossa. Sähkösopimusten vertaileminen on täysin ilmaista, eikä sivustomme käyttäminen sido mihinkään.
 1. Pohdi omaa sähkönkulutusta – jotta osaat valita parhaan sähkösopimuksen, laske oma kuukausittainen tai vuosittainen sähkönkulutus. Joskus pörssisähkö on paras vaihtoehto, toisinaan kiinteähintainen sopimus. Muista suosia vihreää sähköä, jos koet uusiutuvan energian käyttämisen tärkeänä.
 1. Valitse mieluisa sähkösopimus – uuden sähkösopimuksen hankkiminen onnistuu napin painalluksella. Siirryt meidän sivustoltamme sähkönmyyjän sivustolle, jossa sopimuksen tekeminen tehdään. Sopimus astuu voimaan samana päivänä tai haluamallasi päivänä.
 1. Huomioi sopimusehdot – huomioi myös nykyisen sähkösopimuksen ehdot, eli onko sähkösopimuksesi määräaikainen? Määräaikaisen sopimuksen irtisanominen onnistuu vain tietyin edellytyksin. Nykyisen sähkösopimuksen voi tarkistaa oman sähköyhtiön sivustolta. On myös mahdollista, että edullisin sähkösopimus on juurikin se voimassa oleva sopimus.

Mikä on tämän hetken halvin sähköyhtiö?

Vuonna 2022 jo kolme (3) sähköyhtiötä on mennyt nurin, tarjoten liiankin halpoja sopimuksia nykyisessä markkinatilanteessa. Esimerkiksi Lumo Energia lopetti toimintansa heinäkuussa.

Halvin sähköyhtiö voi omata hieman enemmän riskejä, kuten esimerkiksi Lumo Energian suhteen huomattiin.

Suuret toimijat, kuten esimerkiksi Fortum sekä Kotimaan Energia tarjoavat puolestaan edullisia sopimuksia – sekä vakavaraisen liiketoiminnan. Halvin sähkösopimus löytyy nykytilanteessa juurikin suurilta toimijoilta, vaikka takavuosina tilanne saattoi olla toinen.

Sähkön siirtomaksuun ei voi itse vaikuttaa

Sähkön siirtohinta on sähköverkon omistajan perimä maksu, joka käytetään sähköverkon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Siirtomaksuun ei voi itse vaikuttaaeikä sähköverkkoa voi kilpailuttaa – se määräytyy sijaintisi mukaan.

Suomessa on tällä hetkellä yli 70 sähköverkkoyhtiötä. Esimerkiksi Helsingissä sähkönsiirto kuuluu Helen sähköverkko Oy:lle ja Joensuussa Caruna Oy:lle. Monessa muussa suuressa kaupungissa on kuitenkin useita toimijoita.

Suomessa sähkön siirtohintaa voi korottaa maksimissaan 15 % vuodessa. Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden toimintaa.

Mistä osa-alueista sähkönkulutus koostuu?

Oma sähkönkulutus vaikuttaa suuresti siihen, kuinka suuri sähkölasku on. Esimerkiksi omakotitalossa sähkönkulutus on kymmenkertainen kerrostaloyksiöön verrattuna.

Edes markkinoiden halvin sähkösopimus ei tarjoa ilmaista elämistä, etenkin jos rakastat saunomista – tai kodin lämmitysjärjestelmänä on sähkölämmitys.

Sähkönkulutus koostuu näistä osa-alueista:

 1. Kodin lämmitysmuoto – suurin yksittäinen osa sähkönkulutuksessa on asunnon lämmitysmuoto. Etenkin omakotitaloissa ja rivitaloissa käytetään usein suoraa sähkölämmitystä. Esimerkiksi omakotitalossa 20 000 kWh / vuosi energiatarpeella sähkölämmitys kustantaa jopa 2000 – 3000 € enemmän, kuin maalämpö.
 1. Talouden koko – mitä enemmän taloudessa asuu ihmisiä, sitä suurempi sähkönkulutus on. Esimerkiksi nelihenkisessä perheessä tehdään enemmän ruokaa, pestään useammin pyykkiä ja niin edelleen. Yhden ja kahden henkilön talouksissa ero ei ole kuitenkaan merkittävä.
 1. Kodinkoneet – jos asut pienessä kerrostalohuoneistossa, tulee suurin osa sähkönkulutuksesta kodinkoneista. Etenkin kylmälaitteet (jääkaappi/pakastin) voivat tuottaa jopa yli 30 % pienen talouden kulutuksesta.
 1. Saunominen – sähkösaunassa 50 % energiasta menee saunan esilämmitykseen, ja toinen puoli itse saunomiseen. Nykyään on arvioitu, että suomalaisten lauantaisauna kustantaa jopa 10 euroa / kerta. Vuonna 2011 samainen lukema oli noin 1,50 €. Jos saunassa käydään useita kertoja viikossa, se näkyy merkittävästi sähkölaskussa.

Esimerkkejä sähkösopimuksista: kerrostalo, rivitalo sekä omakotitalo

Katsotaan seuraavaksi muutama esimerkki, kuinka halvin sähkösopimus löytyy juuri omaan asuntoon. Otetaan esimerkkinä kerrostaloyksiö, rivitalokaksio sekä omakotitalo. Halvin sähkö sopimus on erityisen tärkeää sähkölämmitteisessä omakotitalossa – mutta on tyhmää maksaa liikaa muissakin asumismuodoissa.

Sähkösopimus kerrostaloyksiöön tai -kaksioon

Pienissä huoneistoissa, kuten yksiössä ja kaksiossa sähkölaskun hinta on keskimäärin 20 – 30 euroa kuukaudessa. Vuositasolla säästöä tai tappiota voi tulla kymmeniä, tai joskus jopa satoja euroja – jos sähkösopimus ei ole kaikkein halvin.

Useat sähköyhtiöt tarjoavat pakettihintoja pieniin asuntoihin. Esimerkiksi 1000 – 1500 kWh vuosittaisella sähkönkulutuksella kuukausihinta voi pyöriä jopa alle 20 eurossa. Yksiöön tai kaksioon määräaikainen sopimus ei yleensä ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Suurin osa sähkönkulutuksesta tulee kodinkoneista, kuten jääkaappipakastimesta. Myös pyykinpesu kuluttaa sähköä. Jos taloyhtiössä pyykkääminen on maksutonta, sitä kannattaa suosia nykyisessä energiakriisissä.

Rivitaloasunnossa tulee huomioida lämmitysmuoto

Rivitaloasunnossa tulee muistaa huomioida lämmitysmuoto. Monessa taloyhtiössä käytetään lämmitysmuotona sähköä, josta suurin osa kulutuksesta muodostuu.

Jos rivitaloasunnossa (kaksio) on kauko- tai maalämpö, on vuosittainen kulutus 3000 kWh luokkaa. Sähkölämmitys nostaa kulutusta merkittävästi. Halpa sähkösopimus on kuitenkin sellainen, ettei talvisaikaan sähkölaskun hinta nouse liian korkeaksi.

Kannattaa myös huomioida saunominen. Pelkästään sähkökiukaasta voi tulla 600 – 1000 kWh lisää kulutusta vuosittain.

Omakotitalossa sähkönkulutus voi olla vuodessa jopa 30 000 kWh

Erityisesti omakotitalossa kannattaa aina varmistua, että käytössä on sen hetken halvin sähkösopimus. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa vuosittainen kulutus voi helposti nousta 20 000 – 30 000 kWh.

Jos verrataan kaukolämmitteiseen omakotitaloon, voi sähkönkulutus olla vain 8000 kWh. Jos mietitään kalleinta lämmitysmuotoa, on se tutkitusti öljylämmitys.

Omakotitalossa halvin sähkösopimus on usein määräaikainen. Sillä on myös merkitystä, onko kodissa ilmalämpöpumppu – se laskee merkittävästi lämmityskustannuksia. Halpa sähkö on nykytilanteessa mahdottomuus, mutta edullisella sopimuksella voi säästää satoja euroja vuositasolla.

Vihreä sähkösopimus – puhtaamman energian hinta on hieman normaalia korkeampi

Vihreä sähkö tarkoittaa, että sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla. Suomessa se tarkoittaa yleensä vesi- tai tuulivoimaa. Myös bioenergiaa (puu, lanta, ruoho) käytetään sähköntuotannossa.

Aurinkovoimalla tuotettava sähkö kasvattaa myös suosiotaan. Sen osuus on isossa kuvassa pientä, mutta tuotantomäärät kasvavat jatkuvasti.

Koska vihreä sähkösopimus maksaa yleensä normaalia enemmän, ei halvin sähkösopimus ole täten aina paras – koska uusiutuvan energian käyttäminen on ekologinen teko.

Kannattaa myös huomioida, että sähköyhtiö voi tarjota vihreän sähkösopimuksen tai CO2-vapaan sopimuksen.

Milloin voin vaihtaa edullisempaan sähkösopimuksen?

Alla on lueteltuna muutamia skenaarioita, joissa sopimuksen vaihtaminen on mahdollista. Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu esimerkiksi:

 1. Sähkösopimus on ilman määräaikaa, jolloin irtisanomisaika on 14 vuorokautta.
 2. Määräaikainen sopimus erääntyy / sitovuusaika on päättynyt (yleensä 24 kuukautta).
 3. Muuttaminen uuteen asuntoon, usein määräaikaisen sopimuksen voi myös purkaa.
 4. Olet ostanut lisäpalveluna sähköyhtiön tarjoaman “vaihtoturvan”.
 5. Jos käytät pörssisähköä, on sopimuksesi todennäköisesti toistaiseksi voimassa oleva – joten katso ensimmäinen kohta.

Halvin sähkösopimus 2023: onko ensi vuonna enää vara käydä lauantaisaunassa?

Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta tarkasti, mutta sähkön hinta tulee todennäköisesti olemaan korkealla vuonna 2023. Etenkin alkutalvena hinta voi olla todella kova. Kaikki riippuu kuitenkin kaikesta, sillä sähkön hinnan taustalla on monia muita tekijöitä.

Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä:

 • Energian hinta (öljy, kaasu, yms.)
 • Ydinvoimatuotannon määrä
 • Vesivarantojen määrä
 • Päästöoikeuksien hinta
 • Sähkön yleinen kulutus
 • Sää

Kun mietitään viimeistä 1-3 vuotta, on sähkön korkealle hinnalle helppoa löytää yksittäisiä syitä. Esimerkiksi koronapandemia sekä Ukrainan sota ovat nostaneet merkittävästi öljyn ja kaasun hintaa – ja se puolestaan nostaa sähkön hintaa.

Vuoden 2023 sähkön hintaan vaikuttaa merkittävästi Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan tuotanto, sekä inflaation hillitseminen korkoja nostamalla. USA:n keskuspankki “Fed” pyrkii nostamaan korkoja vielä pari kertaa ennen talvea, ja se laskee sähkön hintaa.

Suomessa on 2000-luvulla totuttu sähkön hinnan olevan noin 5 snt /kWh. Vuonna 2022 tuo lukema on noussut keskiarvollisesti jopa 15 snt /kWh. Jos Olkiluodon ydinvoimalan aloitus viivästyy, kannattaa alkutalvesta 2023 jättää saunominen vähemmälle.

Tässä 8 vinkkiä edullisen sähkösopimuksen löytämiseksi

Loppuun on hyvä käydä nopea kertaus edullisen sähkösopimuksen löytämiseksi. Ota alla olevat vinkit talteen, niin et maksa sähköstä enää ylimääräistä.

Tässä vielä kahdeksan (8) vinkkiä edullisen sähkösopimuksen löytämiseksi:

 1. Vertaile sähkösopimuksia – Sähkösopimukset.comin kautta löydät halvimmat sähkösopimukset pieniin kerrostaloasuntoihin sekä omakotitaloihin.
 1. Laske oma sähkönkulutus – joskus kiinteähintainen sopimus on halvin vaihtoehto, jos oma sähkönkulutus on riittävän pieni.
 1. Huomioi asumismuotosi – sähkölämmitteisessä rivitalossa tai omakotitalossa oikeanlaisen sähkösopimuksen valinta on tärkeää. Vuositasolla säästöä voi tulla jopa tuhansia euroja.
 1. Saunojille omat sähkösopimukset – saunominen kuluttaa suhteellisen paljon sähköä, eli muista huomioida se sopimusta valittaessa.
 1. Tarkista käyttö- ja kulutusmaksu – sähkön kokonaishinta määräytyy kulutuksesta sekä käyttömaksusta. Muista tarkistaa molemmat maksut yllätysten välttämiseksi.
 1. Huomioi nykyisen sopimuksen ehdot – muista tarkistaa, että sinulla on oikeus lopettaa nykyinen sähkösopimus.
 1. Muista vihreä sähkö – halvin ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos arvostat uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Voit valita vihreän sähkön tai kokonaan CO2-vapaan sähkön.
 1. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus – nykytilanteessa määräaikainen sähkösopimus voi olla kannattava valinta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus antaa toisaalta enemmän joustavuutta.

Yhteenveto

Halpa sähkösopimus ei ole nykypäivänä itsestäänselvyys, mutta meiltä löydät kuitenkin tämän hetken edullisimmat vaihtoehdot. Sähkön korkean hinnan takia kilpailuttaminen on entistäkin tärkeämpää.

Sähkösopimuksia on erilaisia, kuten määräaikaisia sekä toistaiseksi voimassa olevia. Usein määräaikainen sopimus on edullisin. Nykyään määräaikaisia sopimuksia ei välttämättä kuitenkaan saa (uudet asiakkaat), koska tulevaisuuden hintaa on hankala arvioida.

Halvin sähkösopimus voi myös löytyä kiinteällä kuukausihinnalla, etenkin pieneen kerrostaloyksiöön tai -kaksioon.

Sähkösopimukset.comista löytyy edullinen sähkösopimus jokaiseen kotitalouteen – joten valitse vapaasti omaan tilanteeseen paras sopimus. Takaamme, että halvin sähkösopimus löytyy meidän avullamme. Apumme ei maksa senttiäkään ylimääräistä.

Löydät etusivultamme kaikki tämän hetken parhaat sähkösopimustarjoukset.

Sähkösopimukset.com
Logo